Областният управител бе домакин на работна среща между представители на бизнеса и Генералния консул на Русия

Днес, 15 ноември 2016 г., Областният управител Детелина Николова посрещна Генералния консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук и търговския представител на Русия в България Игор Илингин. В разговор дипломатите и домакинът на срещата, проведена по инициатива на Генералното консулство във Варна, обсъдиха възможността през пролетта на 2017 г. в рамките на изложение на „Добрички панаир" в Добрич да се презентира най-голямата група, производител на техника за селското стопанство в Русия „Ростсельмаш". Тази инициатива по-късно бе оповестена от Областния управител пред бизнеса. Сред присъстващите бяха представители на: Добруджански съюз на зърнопроизводителите, „Агрисс", „Яйца и птици - Зора - Дончево", „Недко Недков - Овчарово", „Захарни изделия", „Ротаро", „Никос хранинженеринг" „Еко Агро", „Агропакт", „Свобода" и ТПП - Добрич.
Д. Николова представи кратка визитка на област Добрич и акцентира, че основните икономически отрасли са селско стопанство, хранително-вкусова промишленост и туризъм. В своето обръщение към фирмите от областта търговският представител Игор Илингин подчерта, че регионалното сътрудничество има голям потенциал и е много ефективно, особено за малкия и среден бизнес. Той добави, че Русия вече се готви за отпадане на ембаргото за внос на селскостопански стоки и продукти от страни членки на Европейския съюз и това е и поводът за работното посещение. Очаква се санкциите да отпаднат през следващите една-две години, каза дипломатът.
Бизнесът ясно заяви желанието си за контакти с руската страна, като всеки хот пристващите представи накратко своето производство. Интерес бе проявен към възможностите за внос на торове и по-специално на биоторове от торф и други биосъставки. От своя страна Игор Илингин сподели, че на руските пазари има ниши за реализация на българските плодове и зеленчуци, консервирани храни, български млечни продукти, фармацевтични и козметични изделия.
Участниците в срещата от руска и българска страна се обединиха около становището, че икономическите санкции пречат и на двете държави и изразиха надежда в близко бъдеще те да бъдат отменени.
В заключение, гостите благодариха на Областния управител за ползотворната среща и припомниха добрата комуникация и сътрудничество с Детелина Николова в годините. Те подчертаха, че и в бъдеще ще разчитат на подкрепата на Областния управител за активизиране на сътрудничеството между бизнеса от двете държави.
След работната среща Областният управител и руските гости посетиха и разгледаха предприятие за преработка на плодове и зеленчуци и производство на плодови и зеленчукови консерви в село Сенокос - „Делта Инвест".



Актуално

съобщение

анкета