Областният управител Детелина Николова посрещна в кабинета си посланика на Кралство Норвегия

     Днес, 1 март 2016 г. на визита в Добрич е посланикът на Кралство Норвегия Н. Пр. Гюру Катарина Викьор. По покана на Областния управител, в началото на работния ден, Нейно Превъзходителство посети Областна администрация.

     Областният управител приветства Н. Пр. Викьор с добре дошла в тази част на България, от където започва източната граница на Европа. Д. Николова запозна дипломата с дългогодишното ползотворно сътрудничество и работа по много проекти между община Добрич и норвежки партньори: "Имах шанса да работя с чудесни колеги от Норвегия и като кмет,  и като член на Комитета на Европейските региони. Реализирахме много проекти, научихме много от тях, създадохме приятелства. А опитът, който натрупахме, мултиплицирахме в Националното сдружение на общините в България", заяви Детелина Николова. Тя сподели очакване, че ще продължи градивното развитие на тези контакти и дейности, които ни дават самочувствие на равностойни членове в европейското семейство. 

     Посланикът на Норвегия бе впечатлена от разказа на Областния управител, след който я поздрави с думите: "Явно сте била много успешен кмет!" Нейно Превъзходителство приветства идеята чрез възможностите на различни европейски програми да се подкрепят деца, представители на малцинствени групи, имигранти. В отговор Детелина Николова даде пример със съвместния румънско-български проект, в който участва Областна администрация по програмата за трансгранично сътрудничество, с насоченост именно към правилното координиране и насочване на мигрантския поток.

     Областният управител Д. Николова направи кратка презентация на региона и запозна дипломата с възможностите и ресурсите, с които разполага областта в сферата на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и туризма. Интерес у високия гост предизвика представянето от Областния управител на морските курорти в областта и техните възможности: "Перлата в черноморската корона" - Албена, новият модерен комплекс "Бялата лагуна", трите голф игрища, които са прекрасна дестинация. Бе изразено общо мнение, че е добре да продължи по-активно рекламата на българското културно-историческо наследство в Норвегия.




Актуално

съобщение

анкета