За първите години от членството на България в ЕС Кохезионната политика постига своята основна цел да насърчава преодоляването на различията между регионите

     Средствата от ЕС продължават да са важен източник за развитието на българската икономика и на страната ни като цяло, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на проведения днес, 27 ноември 2015 г., Комитет за наблюдение на Националната стратегическа референта рамка 2007-2013 г. и Споразумението за партньорство за новия програмен период в София. В заседанието взе участие Детелина Николова, Областен управител на област Добрич.

     В периода 2007-2013 средствата от европейските фондове са 9% от общите бюджетни разходи, но те допринасят за 80% от публичните инвестиции. „Подробният анализ показва, че динамиката на развитието е с ясна положителна посока, като тя е особено силно изразена в най-изоставащите общини и региони. В този смисъл категорично може да се твърди, че Кохезионната политика постига една от своите цели в България - да се преодолеят различията между регионите по икономически показатели", коментира Томислав Дончев.
     Нетният ефект от прилагането на европейските фондове върху българската икономика за периода 2007-2013 г. е положителен. Реалният БВП в края на 2015 г. е с 10.1% по-висок отколкото в сценарий, в който България не разполага с възможност да инвестира средства от фондовете. 
     Ефектите, оценени с макроикономическия модел SIBILA, показват благоприятно въздействие по отношение на конкурентоспособността на икономиката с кумулативното нарастване на обема на частните инвестиции с 32.8% към края на 2015 г. спрямо сценария, в който европейските фондове отсъстват. Налице е положително нетно въздействие върху бизнес индикаторите на предприятията. Към края на 2015 г. коефициентът на безработица в страната е с 6.2 процентни пункта по-нисък отколкото би бил без притока на европейски средства - това означава около 30% по-малко безработни лица, като в същото време броят на заетите нараства с 14.4% към края на 2015 г. (близо 372 хил. повече заети лица).
„Наблюдаваме съществен напредък в изпълнението на оперативните програми. Към 20.11.2015 г. договорените средства са 107% спрямо общия бюджет, а 92% вече са разплатени", обяви Томислав Дончев. До момента България реализира договори на обща стойност 7 085 млн. евро, а разплатените средства към бенефициентите са на стойност 7 269 млн. евро.
     Дончев подчерта, че в края на първия за страната ни програмен период, усилията за успешно приключване на програмите следва да са в две посоки - бенефициентите да приключат изпълнението на дейностите по проектите и да разплатят разходите до края на 2015 г., а Управляващите и Сертифициращия органи да ускорят процеса на верифициране и сертифициране на разходите, за да се декларират пред ЕК в сроковете за допустимост.
Като безспорен успех за България и системата за управление на средствата от ЕС беше отчетено развитието на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН), чрез която вече е възможно по всички оперативни програми да се кандидатства изцяло електронно. До момента чрез системата са подадени близо 5 200 проектни предложения, което представлява около 20% от общия брой подадени проекти през целия изминал програмен период. В системата са внедрени оптимизирани функционалности, които обхващат цялостния процес по управление на програмите. По този начин голяма част от процесите се дигитализират напълно, като освен кандидатстването е въведена функционалност за електронна оценка и електронно отчитане по стандартизирани формати. По-нататъшното развитие на системата е насочено към автоматизация на контрола, връзки с публични регистри и електронизация на бизнес процесите по управление на програмите.




Актуално

съобщение

анкета