На 22 септември в град Злин беше поставено началото на сътрудничество между област Добрич и област Злин, Чехия

     Областният управител на област Добрич д-р Маргарита Новоселска посети Злинска област по покана на кмета на град Валашске Мезиричи Робърт Стржинек и участва в официалната програма по откриване на новата сграда на Средно стъкларско училище за приложни изкуства във Валашске Мезиричи.
     На 22 септември 2015 г. в град Злин е поставено началото за сътрудничество между област Добрич, Република България и област Злин, Чехия, което урежда предмета и прилагането на културен и младежки обмен в областта на изкуството в двете области. Това стана с подписване на петгодишно Споразумение между Средното стъкларско училище по приложни изкуства и Държавен културен институт Културен център "Двореца" гр. Балчик. То ще се реализира под формата на проекти и програми, които Злин ще направлява и в които е конкурентоспособна и такива, в които област Добрич е заявила желание за сътрудничество: култура, образование и реформи, работа с гражданското общество, развитие на човешките ресурси и социалните дейности.
     На среща при Областния управител на Злин д-р Станислав Мишак, д-р Новоселска е изразила желание за създаване на програма за сътрудничество, която да се осъществява чрез два механизма за управление и изпълнение: чрез проекти и чрез тематичен обмен. В процеса на преговорите са обсъдени идеи за създаване на добри практики между музейни работници в двете области и участие в съвместен проект по програмите Еразъм и Еразъм+, развитие на фестивалния туризъм и възможност за подобряване живота на младите хора чрез изкуство и технологии.
     В програмата на д-р Маргарита Новоселска е било включено посещение на уникалния исторически град-музей Рожнов, където се провежда международна конференция по история. С директора на музея инж. Индржих Ондруш са обсъдени проблеми по реставрация и консервация на исторически сгради и опазване на културното наследство на двете страни. Набелязани са конкретни идеи за обмен на добри практики и специалисти, както и бъдещи възможности за участие в общи проекти на музеи от област Добрич и Валашске Мезиричи.
     Д-р Маргарита Новоселска се подписа в историческата книга на област Злин в автентичната канцелария-асансьор на създателя на града - Bata и основател на световната марка обувки  "Bata".

 




Актуално

съобщение

анкета