Заседава Областната комисия по безопасност на движението по пътищата

     Днес, 10 септември 2015 г., в Областна администрация Добрич, се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата под председателството на зам. областния управител Ивайло Манушев. 
     Членовете на комисията - представители на общини и ведомства, направиха кратки отчети за действията и мерките, предприети в периода януари - август 2015 г., както и за тези, които са планирани до края на годината, с цел подобряване безопасността на движение по пътищата на територията на областта. Старши инспектор Константин Великов от сектор „Пътна полиция" при ОД на МВР, представи информация, според която от началото на годината са установени 284 шофьори без книжка, включително и с отнето свидетелство за управление на МПС. По пътищата са засечени и 181 водачи след употреба на алкохол. В региона за изминалите осем месеца на годината са възникнали 98 тежки катастрофи, при които са загинали 10 души, а 116 са ранени. В сравнение със същия период на миналата година тежките произшествия са с четири повече, а убитите граждани - с двама. Подобрение  на пътната обстановка има само в Добрич и в к.к. "Албена".
     Най-много са жертвите и ранените във възрастовата група 25-64 години. Пикът на катастрофите е между 19-22 часа, а най-често тежките злополуки в региона са възникнали в съботния ден. Анализът на данните затвърждава изводите от предходни периоди: основната причина за настъпване на тежки ПТП е движението с несоъбразена скорост, неспазването на предимство, употребата на алкохол и др.
     Следващ акцент в работата на днешното заседание, бе поставен върху подготовката на общините и институциите от областта във връзка с участие в националната кампания на тема „Да пазим децата на пътя", 07-13.09.2015 г. По традиция кампанията се провежда преди началото на новата учебна година и има за цел да се привлече вниманието на обществеността и да се фокусират усилията върху опазването на живота и здравето на децата на пътя и намаляване на ПТП с участието на деца.
     В хода на заседанието на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата, бяха обсъдени промени, залегнали в Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата. Разгледани бяха и проблеми във връзка с изграждане на кръгови кръстовища на територията на област Добрич.




Актуално

съобщение

анкета