Двете програми за енергийно обновяване на многофамилните сгради ще се реализират при 100% безвъзмездна помощ

     На редовно заседание на Министерски съвет днес, 11 февруари 2015 г., Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2015 г. в размер на 14 966 816 лв. Целта е държавата да поеме за своя сметка финансовото съучастие (25%) на сдруженията на собствениците в многофамилни жилищни сгради, одобрени за участие в европейския проект „Енергийно обновяване на българските домове". По този начин сдруженията на собствениците, кандидатстващи по европейската програма, ще бъдат равнопоставени с тези, които кандидатстват по стартиралата през февруари т. г. Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и също ще получават 100% безвъзмездна финансова помощ за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.
     Собствениците на самостоятелни обекти, в които се упражнява стопанска дейност, ще заплащат изцяло разходите за обновителните дейности в самия обект, т. е., за подмяна на дограмата.
     Одобрените средства под формата на допълнителни трансфери няма да бъдат предоставяни директно на собствениците под формата на парична сума, а ще бъдат предоставяни чрез извършване на обновителни дейности по конкретните сгради така, както и се получава и безвъзмездната помощ по европейския проект „Енергийно обновяване на българските домове".




Актуално

съобщение

анкета