Министър Вучков и министър Василева с висока оценка за добрия синхрон между институциите, постигнат в тази тежка ситуация

     В заседание на Щаба за вземане на решения, създаден със заповед на Областния управител, днес, 3 февруари 2015 г., взеха участие министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД "ПБЗН" Николай Николов.

     На проведен брифинг след работното заседание, министър Вучков съобщи, че от днес се налага пълна евакуация на с. Одринци в община Добричка поради опасност от приливна вълна в следващите дни. Той посочи, че в двете села Долина и Одринци няколко човека отказват доброволно да се евакуират. Евакуация, обаче се налага, защото ако се наводни с. Одринци, населеното място може да се окаже откъснато и да няма достъп до него. Възможно е евакуираните жители да останат извън домовете си няколко дни, уточни министърът. Взети са необходимите мерки за опазване на имуществото на хората. По три полицейски екипа в двете села, ще следят за реда и за недопускане на посегателства върху имуществото.

     Както министър Вучков, така и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира, че координацията между властите и общините е доказателство за добрия синхрон, който е бил постигнат по време на тази тежка ситуация. Ивелина Василева добави, че министерствата са в непрекъснат контакт с областните управители, местната власт, кметовете на общини. По нейните думите, притокът към язовир Одринци спада. Повишението на нивото на водата днес е с 1 см на час, докато вчера е било с 8 см на час. Язовирът е с полезен обем 24 млн. кубика и в момента свободният обем е 4 млн., т.е. не е достигната критична кота на преливане. Мерките се взимат с цел превенция, защита на гражданите и недопускане на каквито и да било рискове за живота и здравето им. Благодарение на това непрекъснато взаимодействие и комуникация, информацията много точно и своевременно се анализира и са предприети превантивни мерки. Основната цел и задача на всички, е, да се предпази живота и здравето на хората от евентуална приливна вълна.




Актуално

съобщение

анкета