Коректен отговор от НКЖИ получи Областният управител на Добрич

     В средата на декември м.г., Кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов сигнализира Областния управител за тревожни запитвания от икономически субекти в областта на бизнеса във връзка с информация, касаеща закриването на товарна жп гара Генерал Тошево. След обстойно запознаване с използването на релсовия транспорт в тази добруджанска община, и отчитайки нейните икономически, социални и териториални характеристики, Областният управител д-р Новоселска изпрати мотивирано запитване до Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, относно достоверността на тази информация.
     На 8 януари бе получен коректен отговор от Държавно предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура", подписано от Ген. директор инж. Милчо Ламбрев:
     „Запознах се много внимателно с Вашето писмо, от което личи голямата Ви загриженост за запазване транспортното обслужване на област Добрич и в частност на община Генерал Тошево и с железопътен транспорт."
     В писмото изрично се подчертава, че възможността за обслужване на населението на община Генерал Тошево с железопътен транспорт, ще се запази. Пътническите влакове, които сега спират по разписание в гарата, ще продължат да спират и в бъдеще.
     Колкото до Решението за промяна на статута на гара Генерал Тошево в спирка, се уточнява, че е взето след задълбочен анализ и оценка на нуждите на жп участъка от пропускателна способност, както и във връзка с предстоящото автоматизиране на действието на прелеза в района на гарата.

     „През изминалите двадесет години драстично се промени структурата на пътникопотоците и товаропотоците в Р България, припомнят от НКЖИ, в следствие на което има голямо намаление в интензивността на влаковото движение и обема работа. Показателен в това отношение е фактът, че за последен път в гара Генерал Тошево инцидентно е пристигал товарен влак през 2009 г. За съжаление през последните пет години нито един от лицензираните жп превозвачи не е проявил какъвто и да е интерес за извършване на товарни превози от и за гара Генерал Тошево, нещо повече - не са декларирани каквито и да е намерения в тази насока и за в бъдеще. В следствие на това се налага да се приведе капацитетът на железопътната мрежа в съответствие с тези обеми, за да се редуцират експлоатационните разходи на ДП „НКЖИ".
     Като компания, за която безопасността на превозите е приоритет, ДП „НКЖИ" подчертава, че полага усилия да намали инцидентите на жп прелезите в страната, като елиминира субективния фактор при управлението им. По този начин се повишават многократно сигурността и безопасността на превозите, както и се намалява времето, през което прелезите са затворени за преминаване на жп возила.
     Имайки предвид всичко това, от ДП НКЖИ уведомяват, че възможността за обслужване на населението на община Генерал Тошево с железопътен транспорт, ще се запази и в бъдеще. Пътническите влакове, които сега спират по разписание в гарата, ще продължат да спират и в бъдеще", се казва още в писмото на Националната железопътна компания.




Актуално

съобщение

анкета