Конструктивен диалог в интерес на двустранното сътрудничество

prev next

     Днес, 19 март 2014г., в рамките на визита си в Добрич, генералният консул на Р Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол се срещна днес с Областния управител Недко Марчев и неговия заместник Даниел Йорданов. 

     Представяйки „визитката" на областта и двете основни направления в нейното развитие - селското стопанство и туризма, Областният управител заяви подкрепа за по- нататъшното надграждане в отношенията между двете страни, за което има сериозен потенциал. Той се позова на правителствената програма, която предвижда редица мерки за насърчаване на инвестиционната активност, включително и законодателни промени за облекчаване на процедурите.
     Областният управител информира госта, че в качеството си на председател на Регионалния съвет за развитие в СИР, е запознат с успешния модел на бизнес партньорство, който се осъществява в Североизточна България, като цитира създадената в края на 2013 г. Североизточна българско-турска търговско-индустриална камара в Шумен и идеята за предстоящо разкриване на генерално консулство в този град. Недко Марчев подчерта, че това е в унисон с предприетите мерки от българското правителство за развитие на регионите и намаляване на различията между тях.
     Намерението на турската страна е да се разширява ролята и значението на тази палата, допълни дипломатът, който благодари за заявената подкрепа, защото тази дейност предполага големи възможности за развитие на региона и засилване на търговско икономическите контакти.
     „България е една от вратите ни към Европа, заяви Ниязи Акйол - турските граждани са мост между нашите страни". Едновременно с това и двете държави преживяват последиците от войната в Сирия, което ни сближава и ангажира в съвместни усилия за справяне с бежанската вълна, допълни той.
     В хода на разговора двете страни се обединиха около още един сериозен и много важен за двете страни въпрос - изграждането на големия инфраструктурен проект Черноморски автомагистрален пръстен и автомагистрала "Черно море". Реализирането на този проект реално ще даде своя принос в стратегията за свързване и обединяване на бизнеса в Европа и Азия, подчерта Областният управител.
     В края на срещата двете страни отново подчертаха общата теза, че България и Турция имат голям потенциал за съвместно сътрудничество в интерес на хората от двете съседни държави, и ще работят за това в рамките на своите правомощия.




Актуално

съобщение

анкета