Пламен Орешарски: Нови 40 електронни услуги планираме да въведем в публичния сектор през 2014г.

     Като стъпка за утвърждаване на открития стил на управление на кабинета определи министър-председателят Пламен Орешарски Националната среща с медиите - Открито управление в НДК. Близо три часа премиерът и двамата лидери на партиите, подкрепящи правителството - председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев и председателят на ДПС Лютви Местан, отговаряха на въпроси от присъстващите в залата журналисти от цялата страна.
     Премиерът Орешарски отбеляза, че днес социално-икономическата обстановка в страната остава трудна, но са налице и първи позитивни сигнали - че бизнесът може да се развива, без да бъде притискан по една или друга форма; че държавата ще засилва регулаторните си функции; че социалните грижи за уязвимите групи в обществото ще се завърнат в търсене на солидарност.
     „За отминалите 9 месеца подобрихме функционалността на редица публични сектори и събираемостта на държавните приходи. Само за втората половина на миналата година приходните агенции събраха с 0,5 млрд. лв. повече в сравнение със същи период за 2012г. Успяхме да върнем практически цялото ДДС. Осъществихме напредък по големите инвестиционни проекти. Пред стартиране сме на Южен поток, работим ускорено по изграждане на интерконекторните връзки и за реалната диверсификация на газовите доставки. Работим и по изграждане на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй", каза министър-председателят.
     Той обърна внимание на ускореното усвояване на европейските фондове. Премиерът Орешарски подчерта, че в края на март 2013г. реално изплатените средства по оперативните програми са достигнали 37% от предвидените за 7-годишния програмен период. Към края на февруари те са вече 58%. „Пред финализиране сме на новото Споразумение с ЕК, което ще гарантира по- добра успеваемост на усвояването на фондовете и на целите, които залагаме за следващия 7-годишен период до 2020г.", каза министър-председателят. Той напомни и за бежанската вълна, която е била овладяна като ситуацията продължава да се следи.
     Министър-председателят Орешарски изтъкна насърчаването на инвестиционната активност и на предприемачеството. „Ще продължат усилията за по- приветлива бизнес и инвестиционна среда. Ръководим се от разбирането, че без да възстановим икономическото развитие, не може да решим каквито и да е други обществени или социални въпроси", категоричен беше премиерът. Той добави, че ще продължи работата - за подобряване на образованието и адаптирането му към необходимостите на практиката, за по- надеждни здравни услуги, за рационализиране на административните услуги и тяхното електронизиране. „Само за тази година сме планирали да въведем нови 40 електронни услуги в публичния сектор", изтъкна премиерът. Той напомни, че в последните десетина години са инвестирани много средства в електронизацията на институциите, а към днешна дата разполагаме със софтуери, които „не си говорят". Според министър-председателя ключовата задача е да се осъществят вътрешните връзки между ведомствата. „Ще продължим усилията и за по- равномерно териториално развитие, за по- голяма сигурност на гражданите срещу битовата престъпност, за по- нататъшно изграждане на инфраструктурата на страната", каза още премиерът.
     Министър-председателят Орешарски акцентира върху Публичната инвестиционна програма в размер на 500 млн.лв. По думите му като се изключат средствата, които нямат точна насоченост към общините, например за пътна инфраструктура, 36% от всички средства са насочени към населени места, чиито кметове са избрани или подкрепени от ГЕРБ, 24% - от БСП, 17% от ДПС и 33% от всички останали. За сравнение - от юли 2009г. до края на 2013г. разпределението на капиталовите разходи е както следва: за общини с кметове на ГЕРБ - 86%, за общини с кметове на БСП - 4%, на ДПС - 2%, на всички останали - 8%.
     „Първите позитивни развития на икономиката от края на миналата година започват да дават обнадеждаващи резултати в сектора безработица. За първите два месеца на 2014г. са заявени от работодателите с 3600 повече работни места спрямо първите два месеца на миналата година. Продължаваме да държим и на временната заетост, като търсим по- полезни форми. Една от тях е програмата „Сигурност" като предвиждаме около 5000 безработни да изпълняват охранителски функции в по- малките население места, които най- често са обект на битови престъпления", каза министър-председателят.
     На въпрос за здравеопазването премиерът каза, че е налице предварителна подготовка в няколко направления - за лекарствената политика; за подобряване на Спешната помощ; за системите за финансово управление и контрол върху парите от Касата и въвеждането на електронна здравна карта. „Разработваме методологически варианти на по- активно участие на частните фондове в цялостния процес на финансиране на здравната система", заяви министър-председателят.
     „Харесвам данъчно осигурителната система в най- общия й вид към настоящия момент. За намаления възможности няма. Нямаме планове да увеличаваме данъци. Считаме, че това е важно преимущество в конкурентната борба между страни от региона за привличане на инвестиции и не бива да се лишаваме в обозримо бъдеще от това предимство", каза министър-председателят.
     Според премиера Орешарски е необходимо заздравяване на политическата и парламентарната система. По думите му най- острият дефицит на общественото и социално-икономическото ни развитие безспорно е спазването на върховенството на закона. 

     Министър-председателят напомни за управленския волунтаризъм през последните 4 години - едноличното управление с хаотични икономически и социални политики, с нарушени принципи на демократичното управление, с икономика в няколко годишна депресия, изтощени фискални резерви и нараснали дългове, с нарастващ брой обезверени български домакинства, притиснати от бедност и социално отчаяние. „Ако през 2009г. раждаемостта достигна 81 000 новородени бебета - рекорд за предишните 20 години, то през отминалата година раждаемостта слезе на 59 000 бебета - тъжен рекорд за последните 50 години", подчерта министър-председателят.
     На въпрос за цената на тока премиерът заяви, че според него на този етап няма сериозни основания за исканията за повишаване. „Органът, който ще вземе решение, е ДКЕВР", подчерта министър-председателят и добави: „Имаме ангажимент до края на 2015г. за постепенна либерализация в рамките на ЕС". Премиерът каза, че в бъдещ период, ако цените са по- високи, ще се предприемат необходимите социални компенсации за енергийно бедните семейства.
     Министър-председателят Орешарски коментира и темата за Украйна. „В тази доста конфронтационна среда между Русия и ЕС нашата позиция трябва да бъде по- балансирана, разбира се ние изхождаме от европейските позиции. Един от нашите най- важните ни приоритети е да защитим нашите сънародници в Украйна", каза министър-председателят Орешарски. По думите му България е между страните, които биха понесли най- сериозни щети от по- нататъшно конфронтиране между ЕС и Русия относно Украйна. В подобна ситуация, близка на нашата, са още 4-5 държави. „България е за териториалната цялост на Украйна", добави министър-председателят. Според него новите власти в Украйна трябва да се стремят да деескалират напрежението.

Пресслужба на Министерски съвет

 

 

 




Актуално

съобщение

анкета