Областният съвет за развитие съгласува Регионалния генерален план на водоснабдяването и канализацията на обособената територия на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Добрич

     Днес, 10 октомври 2013 г. в Областната администрация Добрич се проведе редовно заседание на Областния съвет за развитие под председателството на Областния управител Недко Марчев.
     В заседанието участваха двама държавни експерти от Министерството на регионалното развитие, както и представители на фирмата, изготвила РГП, а именно Ежис Инфраструктура България ДЗЗД.
     В направената презентация от екипа бе акцентирано върху изготвянето на Регионалния генерален план, който включва идентифициране на нуждите по отношение на водоснабдяването и канализацията, определяне на приоритетите за развитие и разглеждане на възможните решения, както и социално-икономически прогнози. Общата инвестиционна програма към РГП възлиза на 1,7 млрд. лв., като са предвидени три периода: краткосрочен, средносрочен и дългосрочен, съответно от 2014 до 2020, от 2021 до 2028 и от 2029 до 2038г.

     В представянето на проекта, екипът на фирмата-консултант е заложила и алтернативно водоснабдяване на Добрич и група населени места - деривация от язовир Цонево, общ. Дългопол, като темата бе допълнена и доразвита пред съвета от управителя на ВиК Добрич инж. Юлиян Иванов: "С реализацията на този проект може да се постигне една поносима цена и контролируемо качество на питейната вода в Добруджа и част от Варненска област от язовир Цонево,  заяви той. Проектът ще доведе до спад на разходите от ел. енергия с 50%, сочат предварителните анализи. Според тях новата водопреносна система ще бъде лесна за поддържане, с ниски експлоатационни разходи и високо качество на съоръженията, гарантиращи експлоатационен период над 50 години на сградите и машините, а на водопровода значително повече."

     Управителят на водното дружество инж. Иванов изказа благодарност на Областния управител Недко Марчев и на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева за оказаната изключителната подкрепа и съдействие при неколкократните съвместни срещи и конструктивно обсъждане на този проект.

     След проведеното обсъждане и гласуване, Областният съвет за развитие на Област Добрич съгласува Регионален генерален план на водоснабдяването и канализацията на обособената територия на „Водоснабдяване и канализация" ЕООД - гр. Добрич и инвестиционната програма към Регионалния генерален план на водоснабдяването и канализацията на обособената територия на „Водоснабдяване и канализация" ЕООД - гр. Добрич.



Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета