Министър Папазов: Предлагаме жп проекти за 1 млрд. евро за следващия програмен период на ОП „Транспорт“

     Общата стойност на проектите в железопътния сектор, които са предложени за изпълнение в новия програмен период на Оперативна програма „Транспорт", възлизат на около 1 милиард евро. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов при откриването на конференцията „Приоритети в транспорта за следващия програмен период 2014-2020 г."

     По думите му, при планирането на следващия програмен период ще се търси баланс между инвестициите насочени към Северна и Южна България и между железопътния и пътния сектор. „През последните години основният политически приоритет бе строителството на пътища и магистрали. Това е важно за всеки, но едрите товародатели, бизнесът, който осигурява работни места, има най-вече нужда от бърз и конкурентоспособен жп транспорт. Такива са и европейските приоритети. Затова ние предлагаме инвестициите през новия програмен период да бъдат разпределени 50 на 50 % между железопътния и пътния сектор", каза Данаил Папазов.

Очаква се бюджетът на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. да бъде около милиард и половина евро. Българската държава ще получи и около 350 милиона евро по линия на Механизма „Свързана Европа".

     Сред основните приоритети в жп сектора е завършването на рехабилитацията по цялата линия Пловдив - Бургас. През този програмен период се изпълняват три участъка, а за завършване на цялото направление ще са необходими още около 350 милиона евро. Друг приоритетен проект е изграждането на жп линията Карнобат - Синдел, която е частично изградена преди годините. За да функционира е нужно да бъде завършен един тунел и няколко участъка на обща стойност около 170 млн. евро. „С една сравнително малка инвестиция ще направим връзка между Северна и Южна България и най-важното - между пристанищата във Варна и Бургас", обобщи министър Данаил Папазов. Той подчерта, че важността на тази връзка ще бъде още по-голяма след реализирането на проекта за изграждане на тунел под Босфора и отсечките, които се строят в момента по ОПТ (Пловдив - Свиленгад - турска/гръцка граници).

     За включване в новия период на оперативната програма е предложен и жп проектът Русе - Варна, с който река Дунав ще бъде свързана с пристанищата във Варна и Бургас. Предвижда се и подготовката на проекти за изграждане на интермодални терминали в двата града.          

     На форума присъстваха представители на бизнеса и браншовите организации, представители на местната и изпълнителната власт.

     Участие в работата на конференцията днес взе Областният управител на област Добрич Недко Марчев.




Актуално

съобщение

анкета