В добра координация и активен диалог да се решават проблемите на хората, е посланието на Областния управител

prev next

     С пожелание да работят в добра координация в интерес на хората от областта, се обърна към присъстващите Недко Марчев на проведената днес, 12 юли, работна среща в Областна администрация. Идеята му е този вид дискусии да станат практика, защото интересът е общ: колкото повече се прави в общините, толкова по- добре за хората от цялата област.
     Общините са в добро финансово състояние към този момент, стана ясно в началото на срещата. Зам.- кметът на община Добрич Иван Колев и кметът на Добричка община Петко Петков информираха за изпълнението на бюджетите си; докладваха и за етапа на изпълнение на приоритетните проекти. За проблем с разплащането споделиха кметовете на Балчик Николай Ангелов и на Генерал Тошево Димитър Михайлов.
     В своите експозета почти всички присъстващи изведоха като общ проблем състоянието на В и К - мрежата и на инфраструктурата, липсата на търговско обслужване в малките населени места. Кметът на Генерал Тошево Д. Михайлов бе конкретен - всяко четвърто населено място няма магазин. По отношение на големия воден проект, той има опасение, че в оставащия кратък период от една година, парите трудно ще се усвоят и съществува реална възможност те да бъдат загубени.
     Живко Георгиев, кмет на Тервел, сподели със загриженост за проблема, който произтича от упражнявания контрол от страна на управляващите органи на оперативните програми и междинните звена, и налаганите финансови корекции. Това провокира идеята на кмета Ц. Цонев, който предложи да се организира среща с вицепремиера Зинаида Златанова, за да бъде директно запозната с този въпрос. Приоритет за община Каварна е разкриването на работни места и привличането на инвеститори, бе лаконичен Ц. Цонев.
     Сериозен проблем има община Шабла с брегоукрепването, заяви зам. кметът Георги Тодоров, също така и с липсата на концесионери за плажовете. Замразен е проектът за естакадата, а става дума за атрактивно място, посещавано от много туристи.
     Кметът на Крушари Добри Стефанов апелира да се върне поминъкът на хората и държавата да съдейства в тази насока, като подсказа, че парите могат да дойдат от т. нар. данък „Земя".
     В заключение, Областният управител подчерта, че добре познава проблемите на местните власти и на населените места - една част от тях са натрупвани в годините. Затова ще положи максимални усилия да съдейства като представител на държавната власт за улесняване на преките контакти и ангажиране на ресорни министри за решаването им. „Кметовете са достатъчно опитни и са доказали възможностите си да ръководят, така че категорично разчитам на активен и ползотворен диалог в тази посока", заяви Н. Марчев.
     Изразявайки своята удовлетвореност от проведената дискусия, Областният управител заяви, че това е едно добро начало на поредица съвместни срещи, което се надява да стане традиция.




Актуално

съобщение

анкета