С концерти, викторини, изложби, документални филми се отбелязва Месецът на Европа в област Добрич

     На много места провеждането на  европейските инициативи в областта се съчетаха със светлите християнски празници Цветница и Великден. Традиционните ритуали съпътстваха беседи и информационни срещи.  Дискутирана бе перспективата пред младите, свободата на избор и реализация, както и тезата, че с помощта на Европа, с европейско финансиране може и ще се променят и малките населени места.

     Едномесечната културна програма на НЧ „Й. Йовков" в Добрич под наслов "Граждани на Европа" включи прожекции на документални филми за европейските страни, дискусии с млади хора, концерти и лектории с европейска тематика.

     Читалищата в община Каварна - в селата Могилище, Вранино, Видно, Септемврийци, Белгун и Челопечене организираха беседи, изложби на детско творчество, концерти автентичен фолклор.

     В рамките на националната кампания, НЧ "Димитър Дончев - Доктора" и община Тервел, заложиха на изложба  „Таланти  без граници" и открит урок  „Да опознаем Европа" с прожекция на филм „Правата на гражданите в Европейския съюз". На 09.05.2013г. предстои поднасяне на венци в памет на загиналите в Отечествената война пред паметната плоча в града и на паметника на загинали войници в село Гуслар.

     С разнообразни инициативи бе наситен месецът и в община Ген. Тошево. Тематични срещи, презентации, викторини, седенки, конкурси и празнични концерти белязаха активността на читалищата в селата Преселенци, Пчеларово, Красен, Кардам.

     В община Крушари също заложиха на публични дейности, чрез които ученици и по- възрастни хора бяха запознати с правата им като граждани на ЕС и други аспекти на европейската тема.

     Навсякъде в област Добрич кулминацията е фокусирана върху тържественото честване на 9 май - Деня на Европа.



Прикачени файлове


Актуално

съобщение

анкета