Областният управител връчи грамота на заслужилия родоизследовател Иван Жечев

     По покана на краеведа и заслужил родоизследовател Иван Жечев, днес, 23 ноември, Областният управител Желязко Желязков инициира посещение на първата частна музейна сбирка в Добруджа, организирана в с. Тянево. 

     Заедно със зам. областния управител Стефка Генчева, представители на общини и журналисти, Областният управител разгледа с интерес изложбата под наслов "Под бащината стряха", която включва предмети от бита, народни носии и богата колекция от над 700 снимки и архивни материали, запечатали добруджанското минало, бит и фолклор. Експозицията е постоянна, като непрекъснато се усъвършенства и обогатява. Чрез нея, Иван Жечев се разкрива като изследовател на родовата памет, задълбочен познавач на добруджанския танцов фолклор, организатор на десетки родови срещи. 

     Спазвайки традицията, Областният управител поля дръвчето, посадено при откриването на музея през 2008 г., подписа се в Почетната книга за гости, разгледа с интерес фотоизложбата и поздрави домакина за неговата упорита, многогодишна изследователска дейност за съхранение на добруджанските традиции: „Прекланям се пред всеотдайния труд, в резултат на който е създаден този кът на българщината в нашата област - заяви Областният управител Ж. Желязков. Горд съм като добруджанец с това, което си направил - безкористно и от сърце".

     За патриотичната народополезна дейност и активен принос за съхранение и популяризиране на добруджанските традиции, Областният управител връчи Грамота на заслужилия родоизследовател и краевед. В знак на благодарност, домакинът подари на гостите своята книга „Моите житейски пътеки".




Актуално

съобщение

анкета