Фотодокументална изложба посветена на народните будители, е подредена в Областна администрация

     По инициатива на Областния управител Желязко Желязков и със съдействието на Регионалния исторически музей, в сградата на администрацията е подредена изложба под наслов „Старото школо разказва". Експозицията проследява моменти от образователния живот в Добрич от средата на ІХ век до 40-те години на ХХ век и е организирана броени дни преди 1 ноември - Денят на народните будители.

     Изложбата включва интересен снимков материал на учители, ученици, както и на сгради на първите училища в Добрич, построени след Освобождението. Във витрини са изложени някои от старите средства за писане като дивит /метална мастилничка с перо/, дъсчица за писане с калем, дървено сметало. Показани са учебни помагала, сред които впечатлява едно от най- ранните издания на Рибния буквар на Петър Берон от 1850 г. с кожена подвързия. Място е отделено и на личността на Райко Цончев - известен добрички търговец, дарил 30 000 златни лева за построяване на училище през 1908 г., което носи неговото име, а по- късно е преименувано на „Димитър Полянов".

     Фотодокументите са запечатали исторически факти, от които научаваме, че след възвръщането на Добрич към България през есента на 1940 г. добричките ученици са посещавали 5 начални училища, 2 прогимназии, една смесена гимназия, едно земеделско училище, едно коларо-железарско и едно девическо стопанско училища.

     Фотодокументалната изложба, организирана в партньорство с Регионален исторически музей Добрич, е подредена на първия етаж в Областна администрация Добрич и може да бъде разгледана от всички, които проявяват интерес към миналото на образователното дело в нашия край. Инициативата е посветена на 1 ноември - Денят на народните будители.
Актуално

съобщение

анкета