Интерес към изложбата в Областна администрация в навечерието на Празника на Добрич

     В дните преди Празника на Добрич - 25 септември, граждани с интерес разглеждат Фотодокументалната изложба „Граници и съдби", посветена на 72-та годишнина от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България.

     Фотодокументите са запечатали исторически моменти, за които увлекателно и емоционално разказва музейният работник Живко Марков: радостта на добруджанци от Южна Добруджа, които се връщат към пределите на България и мъката на преселниците от Северна Добруджа, изоставили домове, ниви, покъщнина. Свои спомени споделиха и някои от гражданите - съвременници на събитията.

     Припомняме, че по инициатива на Областния управител Желязко Желязков в Областна администрация гостува музейна експозиция на Регионалния исторически музей, посветена на 72-та годишнина от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България. Изложбата бе организирана в навечерието на датата 15 септември, когато през 1940 г. българските административни власти влизат в Добрич, а генерал-лейтенант Георги Попов е назначен за генерал-управител /губернатор/.

           




Актуално

съобщение

анкета