На работна среща във Варна бе обсъдена промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

     На работна среща между областните управители на Варна, Бургас и Добрич, проведена на 27 август във Варна, бе обсъдено предложението на депутата Димитър Атанасов за промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Идеята е да се намери законова рамка за обезпечаването на човешкия живот и здравето на гражданите, чрез осигуряване на водноспасителната дейност и медицинско обслужване на морските плажове, които не са предоставени на концесии или под наем, но масово се посещават от туристи.

     Според народния представител, Законът за устройство на Черноморското крайбрежие е необходимо да се измени така, че морските плажове, които не са предоставени на концесия или под наем и посетителите в тях заемат повече от 30 % от капацитета на съответния плаж, трябва да се обявяват ежегодно до 31 май със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството по предложение на комисия, съставена от представители на съответната областна администрация и министерството. Комисията да се назначава със заповед на министъра по предложение на съответния областен управител. По този начин тези плажове ще се обезпечават с водноспасителна дейност и медицинско обслужване.

     Депутатът е заявил, че случилите се трагедии по неохраняемите плажове това лято, са го подтикнали да инициира това предложение: „Плажовете в България са близо 220, голяма част от тях около 80 са дадени на концесия, около 30 са отдадени под наем. Задължението на наемателите и концесионерите е да обезпечават максимално плажовете с водни спасители, а трябва да се мисли и за безстопанствените плажове. 15 неохраняеми плажа има във Варна, 32 в Бургас и 16 в Добрич."

     Предложението на народния представител Димитър Атанасов ще бъде внесено в парламента на 3 септември, за да бъде разгледано между първо и второ четена на проектозакона в Народното събрание тази есен.




Актуално

съобщение

анкета