Премиерът даде висока оценка на проекта на община Шабла

     Ако в района на Шабла бъде извлечен конвенционален газ, България няма да има проблем с доставките на синьо гориво в следващите близо 40 г., обяви премиерът Бойко Борисов в Шабла при откриването на обновения градски парк. В този аспект е важно, естакадата край Шабла да бъде прехвърлена безвъзмездно на общината и да се превърне в пристанище: „Естакадата се дава на общината. Аз съм бил кмет и знам, че най-добрият стопанин е кметът," категоричен е министър-председателят.

     Премиерът е провел личен разговор със собствениците на компанията „Проучване и добив на нефт и газ" и до идната сряда предстои да бъде подписано споразумение за  безвъзмездното връщане. Видът на пристанището в Шабла ще бъде уточнен допълнително - дали ще бъде рибарско или търговско. Държавата ще помогне на морската община то да бъде изградено. В проекта на стойност 5-6 млн. лв. ще участва и Пристанище Варна.

     Шабленската Тузла с лечебна кал, както и къмпингите Крапец и Шабла също ще бъдат прехвърлени на общината, посочи министър-председателят. Шабла ще получи съдействие, за да продължат и археологичните разкопки в селищната могила "Големият остров" в Дуранкулашкото езеро, където е открита най-старата каменна архитектура в континентална Европа. "Искаме в следващите години, това което направихме за  археологията в южната част на Черноморието да го направим и в Шабла", заяви Бойко Борисов.

     Откритият в неделя обновен парк в морската община е изграден по проект „Обновяване и естетизация на градски парк - град Шабла", и е реализиран по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони. Стойността на проекта е 1 369 113,60 лева.

     Държавата отпуска 400 000 лв. за обновяване на читалището в Шабла, съобщи премиерът и допълни, че това е жест заради добре изпълнения проект за обновяване на градския парк.

     В празничния за общината 26 август, бе направена и първа копка от зам. министъра на спорта Иван Ценов и кмета на морския град проф. Райна Бърдарева на мултифункционална спортна площадка - за тенис, баскетбол и бадминтон.

     По случай празника на общината, Областният управител Желязко Желязков връчи поздравителен адрес на кмета проф. Бърдарева, в който дава висока оценка за постигнатите отлични резултати от кметския екип на "финансово най-устойчивата община за първите 6 месеца на годината, според Методиката за оценка на финансовото състояние на общините и Оценката за първото полугодие на 2012 година".

     Областният управител пожела на всички шабленци здраве, радост и благополучие. И благодари на всички, които допринасят за просперитета и изграждането на новия облик на общината.




Актуално

съобщение

анкета