Визита на министър Валери Цветанов в Добрич

prev next

     Очертава се втора поредна много добра земеделска година, прогнозира  министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Според анализите 32% от зимните култури са в много добро и отлично състояние, а около 60% - в добро.

     От изключително значение е сега земеделските производители да подадат заявления за преки плащания на единица площ. До 15 май е срокът, в който се подават заявленията без санкции, а след тази дата за всеки просрочен ден се начислява лихва от 1%. Над 54 хиляди земеделци вече са подали документи от потенциални 84 хиляди души, информира още министърът. Според него в Министерството на земеделието и храните са влезли най-много европейски пари през 2008 година - общо 1 милиард и 260 млн. лева за преки плащания и по оперативните програми.

     Средствата по оперативните програми,  могат да се окажат от изключително значение за българското земеделие в условията на икономическа криза.  Земеделският министър  бе в Добрич, за да провери на място, как върви приемът на заявления за подпомагане на преките плащания, който се извършва в общинските и областни служби „Земеделие".

     Министър Цветанов апелира към земеделските производители от Област Добрич: "Важно е всеки земеделец да подаде документите си в срок, за да не се стига след това до санкции от страна на Европейската комисия. Държавата е направила необходимата организация, за да ги приеме." Всички общински служби по земеделие, както и областните дирекции "Земеделие" ще работят всеки ден, включително събота и неделя с работно време от 8.00 до 20.00 часа.

     БАЛЧИК. Предвижда се оперативна процедура, с която експертите на Националната служба по съвети в земеделието ще подпомагат изготвянето на проекти по Програмата за развитие на сектор „Рибарство", финансирана от Европейския фонд по рибарство. Това каза министър Валери Цветанов на среща с представители на рибарите от град Балчик.

      На срещата бяха обсъдени основните аспекти за развитието на сектора в региона и възможностите за кандидатстване по  Програмата. Министър Валери Цветанов призова рибарите към повече активност за усвояване на предвидените средства за подпомагане на сектора.

      Балчик е един от четирите града у нас, където е определено да има риболовни пристанища, припомни министърът по време на посещението си и увери представителите на бранша, че процедурата е задвижена и вече са водени преговори с Министерството на отбраната за промяна на статута на пристанището в града.




Актуално

съобщение

анкета