Да си обещаем да бъдем по- бдителни и отговорни на пътя, призова зам. областният управител Тодор Георгиев

     Европейският ден за пътна безопасност - 25 юли, бе отбелязан в Областна администрация заедно с децата от програма Еко лято на Общинския младежки център и със съдействието на ОД на МВР Добрич.

     Приветствайки гостите с добре дошли, заместник областният управител Тодор Георгиев въведе децата по подходящ за възрастта им начин в голямата и сериозна тема за пътната безопасност. Разяснен бе замисълът на европейската инициатива, а именно - изпълнение на общата стратегия за намаляване броя на убитите по пътищата на Европа.

     Предоставена бе кратка статистика, според която всеки месец, в страните членки на Европейския съюз, 500 младежи стават жертви на ПТП. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6000 млади хора губят живота си, а повече от 60 000 получават сериозни наранявания.

     Тревожната картина, която кара да се замислим всички ние - големи и малки граждани на Европа, бе допълнена с цифри и факти от нашата страна, провокиращи сериозен размисъл.

     Съобразно възрастта на децата, главен инспектор Жулиян Минев, н-к сектор Пътна полиция, нагледно презентира и разясни основните рискови фактори, като вниманието на малките ученици бе фокусирано върху препоръките за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия.

     Зам. областният управител и гл. инспектор Минев с охота отговориха на много въпроси, зададени от децата. Те подчертаха, че стряскащите цифри задължават всички нас, представители на институции, граждани, медии, да повишим чувствителността и отговорността си, когато сме на пътя, а младите хора, децата - трябва да бъдат изключително внимателни и отговорни в този процес.

     Според  статистиката на МВР  от началото на активния туристически сезон и с увеличение интензивността на движението, значително е нараснал  броят на тежките ПТП и на пострадалите при тях.

От 1-ви до 9-ти юли 2012 г. на територията на страната са регистрирани 195 тежки ПТП с 24 загинали и 234 ранени /17 от тях с опасност за живота/.

Статистиката сочи, че през същия период на 2011 г., загиналите са повече със седем /7/.

На територията на ОД на МВР Добрич за този период, са настъпили 3 тежки ПТП, като броят на загиналите се е увеличил с 3-ма.

     Припомняме, че през миналата година, с решение на Общото събрание на ООН, периодът 2011-2020 г. бе обявен за Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата. Тогава Областният управител Желязко Желязков се обърна с призив към нашите съграждани, към всички добруджанци, да обединим усилията си и да работим заедно за опазване на най- ценното - човешкият живот!

 

 




Актуално

съобщение

анкета