Добрата координация е особено важна за успеха на кампанията

prev next

     Броят на партньорите на националната кампания "Да изчистим България за един ден" нараства ежедневно. Включването на все повече отговорни бизнес структури и институции осигурява сериозен ресурс, който може да спести значителни средства от бюджетите на общините в цялата страна.

     Организаторите на инициативата от БТВ Медиа Груп информират за договорените до момента възможности:

- Осигурени са 137 хил. лева за гориво. Средствата могат да бъдат използвани от юридически лица с нестопанска цел, училища, ВУЗ, читалища или други организации, които не генерират печалба и работят в областта на образованието и културата, както и общини, общински структури. Средствата се предоставят под формата на ваучери за заявилите желание да се възползват от тях в периода от 20 март до 20 април 2012 г. Горивото се предоставя от ОМВ България ООД

- Всички структури на Министерството на отбраната в страната са в готовност за съдействие за подобряването на организацията и техническите възможности. При поискване от страна на кметовете те ще окажат съдействие за създаване на по-добра организация при почистването в населените места, за изграждането на логистични пунктове /места, където ще се раздават пликове, чували и др. пособия за доброволците/, както и за предоставяне на транспортна техника.

- За безвъзмездно транспортиране на отпадъците, може да се разчита на всички членове на Асоциацията на земеделските производители в България и на Националната асоциация на зърнопроизводителите. На сайта на кампанията http://www.btv.bg/da-izchistim е публикувана информация за контакт с техните представители. Ръководството на двете браншови организация е заявило готовност разходите за включване на земеделската техника да бъде обезпечено за тяхна сметка.

- В периода 12-14 май е осигурен свободен достъп до съществуващите общински и регионални депа за всички транспортни средства, които се включват в инициативата. През тези три дни общините са освободени от дължимата такса за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат реално насърчени да организират прибирането на отпадъка от своята територия.

- Структурите на Министерство на земеделието и храните са на разположение за техническо обезпечаване и съдействие за почистване на горските и паркови зони.

- За да няма изостанали и неприбрани отпадъци от сборните пунктове, МОСВ ще предостави ваучери за гориво на стойност 60 хиляди лева на областните щабове за тяхното окончателно извозване, където това се налага в седмицата след приключване на кампанията. За повече информация използвайте РИОСВ.

     Като представител на изпълнителната власт на регионално ниво Областният управител отново призовава за съдействие и координация на действията от страна на всички институции в областта, в т.ч. държавни и общински администрации:

- Определяне на замърсени зони за всяка община, за които има недостиг на публични средства в рамките на предвидените бюджетни мероприятия за почистване на всички институции във вашия регион, в т.ч. държавни и общински администрации. Включването на доброволци на 12 май при почистването им ще спести сериозни ресурси и ще направи възможно изпълнението на законовите задължения на институциите. За тези зони следва да се осигурят на чували и ръкавици, както и други необходими технически средства. Информация за подадените от кметовете подобни места (до 30 март) можете да откриете на сайта на кампанията. При необходимост можете да подадете допълнителни данни за вашата община до 25 април 2012 г.

- Съдействие за провеждане на акции за почистване на самоорганизиращи се групи, избрали място за почистване от картата с мръсни зони. Препоръчва се да се предвидят възможности за извозване на събраните от тях отпадъци. За осигуряването на чували и ръкавици за тези групи са предоставени консумативи от партньори на инициативата - ЕКОПАК, ВАСИЛКА, Българска асоциация почистване, МОСВ и др. Подробна информация е публикувана на сайта на националната кампания.

- За оптимизиране на транспортните дейности при почистване в жилищните квартали и зелени площи, на които се очаква да се включат по-малки доброволчески групи - семейства, приятели, съседи, се препоръчва да бъдат идентифицирани пунктове за събиране на пълните чували. Важно е да се избере подходяща локация, която да ускори процеса на сметоизвозване.

     За доброта организация на акциите за почистване, успеха и безопасността на доброволците, е необходимо всички институции в област Добрич, в т.ч. държавни и общински администрации, да обединят усилията си и да предприемат следните действия:

- Да се осигури своевременно, безпроблемно извозване на отпадъците и депониране на регламентираните места;

- Да се спазят изискванията за безопасност и защита на гражданите при провеждане на масови мероприятия;

- Да се осигури подкрепата и съдействието на служителите от местните институции.




Актуално

съобщение

анкета