Първа визита на Почетния консул на Кралство Швеция в Добрич

Йоран Свенсон, почетен консул и ръководител на мисията в София, посети областта по лична покана на Областния управител Желязко Желязков. Той бе придружаван от Константин Дараданов, почетен консул на северната страна във Варна. Свенсон оглавява мисията в София, след закриването на посолството на Кралство Швеция през 2010 г.

Й. Свенсон информира Областния управител, в качеството си на председател на Българо-скандинавска търговска камара, че има намерение и желание през месец май да инициира среща на местния бизнес от областта с представители на Камарата от скандинавските страни. Той допълни, че в камарата членуват над 70 фирми с различен предмет на дейност, всяка от които е световен лидер в своята област.

Областният управител радушно подкрепи идеята и обеща съдействие при подготовката и организацията на срещата. Той счита, че това е отлична възможност за развитие и задълбочаване на икономическото сътрудничество, и на традиционно добрите отношения между двете държави.

Двете страни изразиха убеденост, че планираната за месец май съвместна проява, ще даде възможност за намиране на общ език и осъществяване на търговско партньорство, което е във взаимен интерес. Желанието е да се стимулира най- вече малкият и среден бизнес, което кореспондира с европейските инициативи в тази посока.

В рамките на срещата, Областният управител  запозна гостите с икономическите характеристики на региона и потенциала на област Добрич по отношение на селското стопанство, туризма и възобновяемите енергийни източници.

            Йоран Свенсон живее в България от 1994 г. Съпругата му, /с която се е запознал в Швеция/, е българска гражданка. Имат дъщеря на 17 години.  

Йоран Свенсон работи в сферата на международната спедиция и логистиката. Образованието му е в областта на  мениджмънта и правото.

От 2001 година той е собственик и управляващ директор на СторТех ЕООД. Дейности: Продажба, обслужване и поддръжка на подемна техника от марка BT, за които СторТех е представител до октомври 2009 г. От април 2010 г. СторТех е представител на товарачи от марка STILL в България. През същия период Й. Свенсон е собственик и управляващ директор на Тайм Лайн ЕООД, която се занимава с логистични услуги, международна спедиция, складиране и управление на склад, национална дистрибуция със собствени автомобили.

            Константин Дараданов е завършил "Международни икономически отношения" в УНСС-София. Работи с шведски и скандинавски фирми, като бизнесът му е в сферата на корабостроенето и кораборемонта, както и в строителството. Кариерата му започва в "Корабоимпекс" - до  1991 г., когато създава фирмите "Денеб инвест" и "Плана инженеринг". Почетен консул на Кралство Норвегия, Швеция и Дания във Варна и зам. председател на Варненска търговсковско- индустриална камара.

         Почетният консул на Швеция в София Йоран Свенсон е председател на Българо-скандинавска търговска камара,  а Константин Дараданов е член на Борда на камарата.

 

 




Актуално

съобщение

анкета