Областният управител пред Дарик радио: Водоемите в областта не застрашават живота и здравето на хората

     В интервю за Дарик радио днес, 23 февруари, Областният управител Желязко Желязков обобщи данните от извършените проверки на всички язовири към момента. Остават в сила указанията за постоянен мониторинг върху водоемите и водосборните места.

     Водоемите в Добричка област не застрашават живота, здравето и имуществото на хората, живеещи в близост до тях, сочи резултатът от проверката на язовирите в региона, съобщи в ефира на Дарик Областният управител Желязко Желязков.

     Общо 42 водоема има в областта, от тях 27 са завирени, а останалите - сухи. Като потенциално опасни са определени 11.

     Най-големият язовир е край с. Одринци, община Добричка. Той е собственост на „Напоителни системи" ЕАД Варна. Язовирът е в пълна изправност,  с изключително големи възможности да поеме допълнителен обем вода, посочи Областният управител. Дори водата от всички язовири във Варненска област да изтече в посока Добрич, язовир Одринци може да я поеме, без да прелее или да скъса стена, сочат проучванията на специалистите.

     Шест от язовирите в региона преливат, е показала още проверката. Дадени са предписания за сваляне на нивото според спецификата и особеностите на всеки от водоемите. В община Добричка вече са взети необходимите мерки и се изпълняват дадените указанията.

     „За съжаление някои си позволяват да подминават предписанията като Сдружението за напояване „Батовска долина", собственик на язовир Ляхово, община Балчик, който отказва да изпусне водата до допустимото ниво. Ако от Сдружението не проявят нужната отговорност ние ще ги принудим да го сторят" - заяви Желязко Желязков.

     35 от язовирите в областта са общинска собственост. „В нито един от общинските бюджети не са предвидени средства за почистване на речните корита и дерета, което наистина е проблем" - коментира Областният управител. Въпреки това той е разпоредил на кметовете и собствениците на водоеми да намерят начини за финансиране на тези дейности. Остава и постоянният мониторинг върху водоемите и водосборните места в цялата област.

     „Няма да се поколебая да сезирам прокуратурата при евентуални действия или бездействия от страна на отговорните лица при изпълнение на задълженията им" - категоричен е Областният управител Желязко Желязков.

 
Актуално

съобщение

анкета