Хубав и весел празник! – пожелава Областният управител на българските студенти

     Областният управител Желязко Желязков поздравява академичната общност в Добрич по случай празника Осми декември. Пожеланието към всички студенти е да следват мечтите си и да се реализират като достойни и успешни българи!

     „Аз и моят екип, сме дълбоко убедени, че академичната общност има знания и потенциал, има съзидателна енергия и независим дух - и това ни дава надежда, че добричките студенти ще се впишат успешно в модернизирането на съвременна България! Вярвам, че ще бъдете достойни участници в процеса на европейско развитие и просперитет на страната ни и на Област Добрич!"

     Честит Осми декември на всички бивши и настоящи студенти!     

     За първи път студентският празник - 8 декември, се отбелязва у нас през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище. В решението се определя честването да бъде на 8 декември - в Деня на Св. Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил) - един от които е и Св. Климент Охридски.

Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност.

През 1962 г. празникът на Университета отново е възстановен на 8 декември и в продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.




Актуално

съобщение

анкета