Боб Милър в Добрич

Вчера, областният управител Динчер Хаджиев се срещна с екс-губернатора на американския щат Невада Боб Милър. На срещата присъства и ректорът на Международен колеж „Албена” доц.д-р Тодор Радев. Основен аспект на срещата бе бъдещото сътрудничество в областта на образованието и обучението на студенти от добричкия колеж в Америка.

Г-н Хаджиев направи кратка презентация на областта и изтъкна, че основните приоритети са земеделие и туризъм. “Бъдещето е в младите кадри, тяхната подготовка е от голямо значение за нас. Бих искал нашата област да стане привлекателен център за тях. Много съм благодарен, че г-н Радев работи в тази насока. Нашата идея е: всички, които учат и получават образование извън България, да се връщат в родината си, където да бъдат оценени като кадри. Камъкът тежи на мястото си, както е казал народа. Аз съм завършил в Пловдив, работил съм в Англия и Норвегия, но се върнах в България, за да бъда полезен тук и когато виждам, че има повече такива хора и приятели, които помагат, съм щастлив. При добро обучение излизат добри професионалисти, които биха били добри помощници за развитието на областта”.

Боб Милър изрази задоволство, че целия регион е в добри ръце. Каза, че още помни времето, когато Международния колеж беше бетон, а сега в него се учат толкова много ученици. Той си спомни времето, когато е бил губернатор, са дискутирали образователната система на Невада. “Трябваха ни пари за образование. Разбрахме, че в другите щати студентите плащат по-малко пари на семестър. Но аз казах, че ако остават в Невада ще им вземаме по-малко пари. Направихме специални стипендии за студенти, които ще останат в щата. И съм абсолютно солидарен с Вас, че само добре обучените хора могат да помогнат за развитието на региона.

Областният управител се похвали, че имаме големи проекти в областта на туризма, което ще допринесе съответно за привличане на по-богати туристи. Но това също изисква много добре подготвени кадри в областта на туризма с чуждоезикова подготовка. В областта на селското стопанство също. Имаме стари традиции, първи сме в страната по производство на селскостопанска продукция, екологически чист край сме. Имаме стабилност и в политически аспект. Всичко това се оценява добре от големите инвеститори, защото тези дадености им гарантират успех.

В хода на срещата г-н Хаджиев спомена за интересните археологически разкопки, които се извършват по Северното Черноморие, че има открити ценни находки, но и много, които все още не са открити. И направи интересно предложение за обмен на студенти, които да участват в археологическите разкопки. Боб Милър каза, че ще информира археологически общности и организации за ценните находки, които се съхраняват по Северното Черноморие. Той ще предостави информацията, която получи от областния управител и на университети в САЩ, в които изучават специалност археология. Възможно е да се организират студентски стажове в България за учащите се в американските вузове.

“В близко бъдеще американците ще идват у вас по-скоро на специализиран туризъм – ловци, археолози, орнитолози. Една по-зряла стратегия би успяла да убеди моите сънародници да идват в България, а не само при вашите съседи- Гърция и Турция”- каза Боб Милър.




Актуално

съобщение

анкета