ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

14.11.2011
Областният управител обоснова необходимостта от запазването на влака Кардам-София-Кардам
 

     В писмото на Областния управител до министър Ивайло Московски, се казва:

     "В територията на област Добрич са включени осем общини, като областта е една от най - отдалечените от столицата и железопътният транспорт е предпочитан от пътниците през цялата година и особено през есенно-зимния сезон. Връзката на общините град Добрич, Генерал Тошево, Добричка и Тервел от област Добрич със столицата се осъществява години наред посредством бърз влак № 2636 и съответно бърз влак № 2637 по линията Кардам - София - Кардам. Основният пътникопоток в двете посоки на цитираното направление включва в по-голямата си част студенти, учащи, хора в командировка, както и много на брой социално слаби жители на областта, които ползват железопътния транспорт.

     Съкращаването на бърз влак № 2636 и съответно бърз влак № 2637 по линията Кардам - София и обратно, би довело до нарушаване в значителна степен на административните, здравните, образователните и социалните функционални връзки на област Добрич с град София. Премахването на тези влакове ще създаде неудобства от финансово естество и социално напрежение сред населението на областта.  

     Във връзка с гореизложеното и предстоящото съкращаване на влаковете, моля за Вашето съдействие бърз влак № 2636 по направлението Кардам - София и съответно бърз влак № 2637 по направлението София - Кардам да остане да функционира в железопътния транспорт  на страната, като към него се прикачи допълнително един спален вагон. Към момента липсата на допълнителен спален вагон затруднява придвижването на пътниците от област Добрич, като ги кара да търсят други възможности, различни от тези които предлага удобният и евтин железопътен транспорт."

     По информация на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, България трябва да даде на Европейската комисия допълнителна информация за реформите в БДЖ и за плана за преструктуриране на дружеството в рамките на 1 месец. Министър Ивайло Московски и ръководството на БДЖ показаха готовност да извършат реформите, които Европейската комисия  очаква от българската страна.