ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

16.11.2022
Областният управител участва в работна среща, на която се обсъди състоянието в областната болница и протеста на част от персонала

Областният управител Здравко Здравков пое ангажимент да представи исканията на протестиращите медицински сестри пред Министерство на здравеопазването, след като те бъдат внесени по надлежния ред в Областна администрация Добрич. Той изрази подкрепата на кметове, участвали днес в работно заседание, по отношение на исканията и посъветва протестиращите да запознаят и народните представители от региона, защото именно в Народното събрание се правят промени в законодателството и се приема бюджетът на страната. Не на последно място областният управител заяви, че в най-скоро време ще бъде проведена среща, в която ще бъдат поканени за участие представители и на другите синдикални организации в МБАЛ Добрич, за да бъде чуто и тяхното мнение по казуса, защото болницата е на всички граждани на областта.
      По инициатива на кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов днес - 16.11.2022 г. се проведе работно заседание на миноритарните акционери в „МБАЛ - Добрич" АД, в което участва и областният управител на област Добрич Здравко Здравков. Пред всички изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Желязков представи кратък отчет за приходите и разходите за тригодишен период - от 2019 г. до 2021 г., както и за периода януари 2022 г. - септември 2022 г. В резюме изпълнителният директор запозна миноритарните собственици с казуса, породил напрежение, водените преговори и постигането на договореност. Той подчерта, че 95 на сто от прихода на болницата се формира от клинични пътеки, чиято цена е увеличена само с 25 %. Въпреки това, при направени разчети е договорено и подписано в отрасловия колективен трудов договор увеличение на заплатите - 37 % по-висока заплата за медицинските сестри и 40 % - по-висока заплата за лекарите. „Това е максимума, който можем да си позволим и болницата да бъде стабилна. В противен случай - по-високи заплати, се крие сериозен риск до една година болницата да фалира" - категоричен е изпълнителният директор.
     След като се запознаха с отчета, кметовете категорично изразиха становища, че ръководството на болницата е постигнало максимални резултати по отношение договорените възнаграждения в интерес на заетите медицински специалисти и изразиха надежда, че това ще спомогне за привличане на млади лекари, медицински сестри и друг персонал в МБАЛ Добрич.
     Участниците в работното заседание се срещнаха с представителите на стачкуващите медицински специалисти и техният адвокат г-жа Детелина Симеонова. След дебат по темата, в който протестиращите и представляващият ги юрист изложиха исканията си - 1500 лв. основна заплата за медицинските сестри, се стигна до решение от двете страни разговорите да продължат до намиране на консенсусно споразумение.