ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

04.01.2022
В първия учебен ден в цялата област учениците са присъствено в клас

Новата година започна с присъствено обучение на всички ученици в област Добрич, съобщава началникът на Регионално управление по образование в Добрич Светлана Василева. На база отчетената заболяемост по общини от Регионална здравна инспекция учениците в общините Генерал Тошево и Шабла се тестват и са присъствено в клас, посочват от РУО, като добавят, че заболяемостта в тези две общини е в диапазона между 250 -500 на 100 000 души. В останалите шест общини в областта - Балчик, Добрич, Добричка, Каварна, Крушари и Тервел, заболяемостта е под 250 на 100 000 души и занятията също се водят присъствено.

        Припомняме, че в края на 2021 г. Министерство на здравеопазването и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката излязоха с препоръка поставянето на бустерна доза ваксина срещу COVID-19, да е не по-рано от 3 месеца след завършен ваксинационен курс. Ето и препоръките на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, които Министерството на здравеопазването разгледа и одобри:

·         При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

·         Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

·         Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).

·         иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Министерството на здравеопазването препоръчва на всички български граждани да се ваксинират срещу COVID-19 с оглед предстоящата епидемична вълна. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край.

Нека бъдем отговорни към себе си и любимите си хора, призовават от Министерство на здравеопазването.