ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

03.09.2021
УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ДОБРИЧ,
УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ДОБРИЧ,
В навечерието на две знаменателни дати в началото на месец септември за мен е удоволствие да поднеса поздрави към всеки добруджанец.
     На 6 септември отбелязваме 136 години от един от най-паметните актове на българската държавност – Съединението. През далечната 1885 г. с обединението на Княжество България и Източна Румелия борбата за национално освобождение и обединение постига своята победа. Съединението е едно от най-забележителните събития в историята на нова България, славна и достойна страница в процеса на възстановяване на българската държавност. То е ярко доказателство за волята за единение на нашите предци и за безкрайната любов към Отечеството.
Само три десетилетия по-късно отново през септември – 5-7 септември 1916 г., българският дух, смелостта на предците ни и саможертвата им в името на изконните родни земи носят освобождението на Добрич, а битката завинаги остава в историческите анали като Добричката епопея. 
Датата 6 септември всяка година ни връща към онзи мъдър държавнически акт, който ни дава безценния пример за победата на една кауза, осъществена с обединените сили на народа. За нас, добруджанци, не по-малко важна е и датата 7 септември, когато отдаваме почит на българското военно дело и почитаме паметта на загиналите. Днес повече от всякога имаме нужда да се вгледаме в мъдростта на тези паметни събития и извлечем поуката за по-доброто ни бъдеще и развитие.
Като Ви поздравявам, уважаеми добруджанци, пожелавам искрено да съхраняваме и развиваме българската държавност и да отстояваме националните интереси! Нека се заредим с повече оптимизъм, решимост и отговорност, с духовна сила, и заедно да работим за по-добро бъдеще за нас, за децата ни, за Родината!
Честит празник!

ВАСИЛ КАРАПАНЧЕВ
Областен управител на област Добрич