ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

29.04.2021
Ваксинационният процес в област Добрич се движи с темпове под средните за страната

     Ваксинационният процес в област Добрич се движи с темпове под средните за страната, отчитат от РЗИ - Добрич. Общият брой на поставените дози до момента е 12737, общият брой на ваксинираните е 9627 лица, при 3110 лица ваксинационният процес е завършен. На 27.04.21 г. и на 28.04.21 г. са поставени най-много дози ваксина от началото на ваксинационната кампания в областта - 446 дози (252 - Пфайзер, 166 Модерна и 28 Астра Зенека) на 27.04.21 год. и 458 дози (252 - Пфайзер, 74 Модерна и 132 Астра Зенека) на 28.04.2021 год.

     „COVID-19 ни изправи всички като общество пред сериозно изпитание. Вирусът ни постави невидими граници и продължава да се опитва да ни превърне в свои затворници. Отне ни любими хора, прегръдките с близките и радостта от ежедневното общуване. И за да не бъде това норма на поведение, нека всеки от нас прояви разум и отговорност, като се довери на науката и се имунизира срещу заболяването.

     Днес в различните социални мрежи могат да се прочетат много истини и неистини, но нека всеки един преди сляпо да повярва на каквото и да било, първо да провери. Най-лесният начин е да се разговаря с личния лекар. Здравето на всеки човек е лична отговорност. Всеки човек е отговорен и за здравето на околните. Нека не допускаме COVID-19 да ни направи свои затворници и да ни отнеме топлината от общуването с близки и приятели. Науката е спасявала човечеството. Сега отново науката чрез ваксините води битка, в която ние, хората, трябва да се включим активно, като се ваксинираме, за да си върнем всички заедно нормалния живот" - апелира областният управител и председател на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване Красимир Кирилов.

     Секретарят на ОКЩ и директор на РЗИ Добрич д-р Ангелова съобщава, че има налични достатъчни количества ваксини и по график се очакват още доставки. „За разлика от началото на ваксинационния процес, доставките вече са регулярни и количествата са повече. Имаме ваксини и готовност да предоставим и на личните лекари, когато имат желаещи пациенти" - казва д-р Ангелова и допълва: „В периода 30 април - 9 май РЗИ-Добрич е създала следната  организация за работата на имунизационни пунктове на територията на област Добрич, както следва:

  • Вторите дози ще се поставят в имунизационните пунктове, в които гражданите са получили своята първа доза ваксина.
  • Гражданите, чийто ден за поставяне на втора доза ваксина съвпада с празничен или почивен ден, ще получат (ако вече не са получили) телефонно обаждане от ваксинационния пункт, в който са получили първата доза на ваксината и ще им бъдат определени конкретни нова дата и час за поставяне на втората доза.
  • Гражданите, които са направили своята регистрация в електронния портал за имунизиране срещу COVID-19 в периода 30 април - 09 май, ще бъдат уведомени по телефона от имунизационния пункт за който са се записали, за деня и часа, в който следва да се явят, за да получат първа доза ваксина.
  • Гражданите, попадащи във фазите на Националния ваксинационен план, на които предстои поставяне на първа доза ваксина срещу COVID-19 в периода 30 април - 9 май, ще бъдат уведомени по телефона от временен имунизационен пункт за деня и часа, в който следва да се явят, за да получат първа доза ваксина".

     Във връзка с обявеното отваряне на зелени коридори за ваксинация РЗИ информира, че „Зелени коридори" за област Добрич ще се реализират в 7 от 11-те временни имунизационни пункта. Графикът на работа като зелени коридори и телефоните, на които гражданите могат да се запишат за поставяне на ваксина могат да се видят в прикачения файл или тук .

     От РЗИ обръщат внимание, че на 30.04.2021год., 01.05.2021г., 02.05.2021г., 03.05.2021г., 06.05.2021г. и 08.05.2021г. не са планирани зелени коридори.

     От 10 май, гражданите, записани чрез електронния портал за регистрация на ваксинация срещу COVID-19 ще могат да заявят и получат предпочитания от тях вид ваксина - иРНК или аденовирусна. За всички пунктове ще бъдат осигурени количества от двата вида лекарствени продукти.