ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

19.04.2021
Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения

     На брифинг днес - 19.04.2021 г., министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев оповестиха как ще се процедира при прилагането на ваксината на AstraZeneca. В публикуваното на страницата на Министерство на здравеопазването информация се посочва, че ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

    Пред журналисти проф. Ангелов заяви, че всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина и допълни, че Темата е обсъдена днес на заседание на Националния ваксинационен щаб. В резултат на заседанието Щабът излиза със следните решения:

     - Ваксината на AstraZeneca не се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

     - Всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

     - Лицата, които са ваксинирани с първа доза на ваксината на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията се счита за завършена.

     - При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

     - Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.