ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

28.12.2020
Започна ваксинацията на медици срещу COVID-19 в Добрич
     Днес - 28 декември 2020 г., от 8.30 часа в имунизационния кабинет в РЗИ Добрич и от 9.00 часа в имунизационния кабинет в МБАЛ Добрич започна ваксинирането на медицински лица, заявили желание, с ваксина срещу COVID-19.
     Директорът на РЗИ Добрич и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова обяви пред медиите, че в рамките на днешния ден общо 45 лица ще бъдат ваксинирани с първата доза в двата кабинета.
      Първият лекар, на когото бе поставена ваксина в РЗИ бе д-р Искрен Димитров със специалност „Уши, нос, гърло" и управител на медицински център в града. След попълване на декларацията за информирано съгласие д-р Димитров сподели пред медиите, че е взел решението без колебание и допълни, че той като лекар е убеден в достиженията на медицинската наука. Според него, с ваксинирането ще се намали 20 пъти риска от фатален край при заразяване и разболяване с коронавирус инфекция. Той бе прегледан от д-р Стелиян Щерев и след поставяне на първия прием, получи картонче с партидния номер и дата - 18 януари 2021 г., за поставяне на втория прием на ваксината.
      Първият медик, на когото бе поставена ваксина в имунизационния кабинет в МБАЛ Добрич, бе хирургът проф. Енчо Калчев. След прегледа и имунизирането професорът сподели, че е на 83 години и има вече 60 години практика, като и сега продължава да влиза в операционна. „Щом аз, хирургът, не се съмнявам, няма място за опасения. Ваксините са спасили човечеството" - бяха думите му пред журналистите след поставяне на дозата. Лекарят, който е бил и управител на най-голямото лечебно заведение - МБАЛ Добрич, припомни, че именно с ваксина е овладяно разпространението на туберкулозата и допълни: „Не бива да има колебания. Хората трябва да се ваксинират. Това може да спре тази напаст, която разби живота ни".
      Д-р Ангелова заяви, че в днешния ден общо 45 медицински лица ще бъдат ваксинирани - 20 в кабинета в РЗИ, и 25 в кабинета в МБАЛ Добрич. С доставеното първо количество ще бъдат обхванати общо 130 души, като процесът трябва да приключи до края на годината. Засега около една трета от медицинските лица в областта - между 450 и 500 души, са заявили желание да се имунизират, като цифрата е динамична, заяви тя. „В първата седмица на новата година трябва да пристигне и фризерът, така че ще сме готови за втората доставка, която се очаква в страната след нова година"- допълни д-р Ангелова.
      Директорът на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков сподели, че към момента малко над 80 души от работещите в МБАЛ Добрич са заявили желание за ваксиниране, което е между 15-18 % от персонала на болницата. Той допълни, че очаква увеличение на процента желаещи и сподели, че той също ще се ваксинира в отговор на питане.
      В отворените два имунизационни кабинета ще се ваксинират лекари и медицински специалисти от цялата област.