ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

19.10.2020
Областен координационен щаб реши да препоръча затягане на мерките срещу разпространение на COVID-19
     Днес - 19.10.20 г., Областен координационен щаб /ОКЩ/ към Областен съвет по здравеопазване проведе заседание, на което бе обсъдена актуалната обстановка относно разпространението на заболеваемостта от коронавирус на територията на област Добрич и проблеми, пред които е изправено най-голямото здравно заведение - МБАЛ Добрич. Секретарят на ОКЩ и директор на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова съобщи, че от началото на възникване на пандемията до 18 октомври т.г. регистрираните потвърдени положителни случаи в областта са 926, което е заболяемост от 539,55 на 100 хил. жители. От всички регистрирани 646 души са били на домашно лечение, а хоспитализираните пациенти са 280. Черната статистика показва, че от възникване на пандемията до 18.10.20 г. смъртността е 29,1 на 100 хил. жители - починалите лица са 50. За периода заразените медицински лица с коронавирус са 81 - 19 лекари, 23 медицински сестри, 1 фелдшер, 19 санитари и 19 души - друг персонал. Двама са починали.
      77 % от всички положителни случаи са на жители на Община град Добрич, по 6 % от жителите на общините Балчик и Добричка са сред регистрираните положителни случаи досега, в Каварна 5 %, а в общините Генерал Тошево и Тервел - по 3 %. Под 1 % от всички регистрирани случаи са на териториите на общините Шабла и Крушари.
      „Макар и бавно, се наблюдава ръст на заболелите - за месец септември в областта са регистрирани 99 случая, а от началото на октомври до 18.10.20 г. те са вече 118" - каза д-р Ангелова. С цел ограничаване разпространението на заразата Областен координационен щаб взе решение да се засили контролът по спазване на противоепидемичните мерки - в обществения транспорт, в обществени закрити помещения, фирми и институции. Със заповеди на кметовете на общини да се въведе и контролира спазването на еднопосочно движение на кооперативните пазари, както и да се въведе задължително носене на маски от гражданите при посещения на кооперативните пазари. Областният координационен щаб препоръчва също да се прекратят обществените прояви на закрито и да се въведе ограничение на всички видове тържества - семейни и други, до 30 души.
      В рамките на заседанието се обсъди и кадровия недостиг на МБАЛ Добрич от медицински сестри за отделенията, в които не се лекуват пациенти с коронавирус. Прокуристът на здравното заведение д-р Георги Желязков заяви, че здравното заведение има финансова обезпеченост и тези, които заявят желание да работят събота, неделя или да дават нощно дежурство, ще получат възнаграждание за труда си.