ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

29.07.2020
Областния координационен щаб зове: Да бъдем отговорни за своето и здравето на другите

Днес – 29 юли 2020 г., в дигитална среда се проведе работно заседание с част от състава на създедания със заповед на областния управител Областен координационен щаб /ОКЩ/ към Областния съвет по здравеопазване във връзка с възникналата епидемия от COVID-19. В рамките на работната среща, инициирана от Красимир Николов – заместник областен управител, изпълняващ длъжността областен управител съгласно Заповед № ЧР-04-2/23.07.20 г., се обсъди актуалната обстановка в областта и основно на територията на Община град Добрич с разпространението на заболяването. Над 90 на сто от регистрираните случаи на коронавирус с положителни резултати от изследване са именно на територията на областния град, подчерта Николов.

         Единодушно членовете на ОКЩ изразиха становище, че разпоредените от здравния министър противоепидемични мерки са напълно достатъчни, за да бъде запазено най-ценното – здравето на хората и се обединиха, че трябва да се засили контролната функция на институциите.

         За пореден път членовете на Областният координационен щаб се обръщат с призив към всички жители на област Добрич да се проявява отговорност от всеки един спрямо неговото лично и това на околните здраве. Директорът на Регионална здравна инспекция и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова посочи нерадостна статистика – за по-малко от месец  - от 01.07.20 г. до 27.07.20 г. вкл., регистрираните заболели в град Добрич са 171 лица. За същия период в областта заболелите са 19 лица или общо за областта – 190 лица, при регистрирани от началото на епидемията през март до тази дата общо в областта 223 лица.

         Затова ОКЩ зове:

         Бъдете отговорни към своето и здравето на другите. Болестта съществува и е реална. От изключителна важност е да се спазва социална дистанция, да се извъшва дезинфекция и дисциплина. При посещение в закрити помещения задължително да се поставя маска, шал или кърпа, така че да са покрити устата и носа. При посещение в търговски обекти е препоръчително да се ползват ръкавици и след това ръцете да се дезинфекцират, а най-добре при възможност веднага да се измиват. Да се избягват събиранията на големи групи. Областният координационен щаб препоръчва да не се провеждат лични семейни тържества и други мероприятия, да се избягват събиранията с приятели и по възможност, когато се събират повече хора – това да става на открито при спазване на социална дистанция от 1,5 м.