ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

04.02.2020
Областна епизоотична комисия проведе редовно заседание
     Днес - 04.02.2020 г. от 10:00 ч. в зала „Европа" в Областна администрация се проведе редовно заседание на Областна епизоотична комисия, председателствано от заместник областния управител Живко Желязков. Участие в него взе и заместник областният управител Красимир Николов.
     Ж. Желязков откри събитието и по първа точка от дневния му ред предостави думата на секретаря на Областна епизоотична комисия и директор на ОДБХ Добрич д-р Анелия Андонова, която представи накратко данни за актуалната епизоотична обстановка в областта и страната. По думите й през последната седмица на територията на област Добрич няма регистрирани случаи на Африканска чума по свине. „Няма регистрирани случаи и в страната, като единствено положителни проби има на различни места в страната при диви прасета" - каза д-р Андонова. Ж. Желязков припомни, че с Решение № 43 от заседание на Министерски съвет, проведено на 24.01.2020 г. ясно са разписани ангажиментите на всички институции за справяне с разпространението на АЧС. От ДГС Генерал Тошево информираха, че е снета забраната за групов лов на сдружение "Хан Телериг", но няма да им бъде утвърденграфик за групов лов на диво прасе до края на ловния сезон.
    Д-р Андонова още веднъж припомни мерките, които са с постоянен срок по отношение на недопускане разпространението на инфлуенца по домашните птици и добави, че към този момент няма регистрирани случаи на заболяването в страната. В отговор на въпрос директорът на ОДБХ Добрич уточни, че на територията на областта има около 10 промишлени птицеферми.
     По втора точка д-р Андонова представи издадената информационна брошура с изисквания, на които трябва да отговарят свиневъдните стопанства - фамилни ферми и т.нар. стопанства „заден двор". „Такива брошури ще бъдат предоставени на кметовете в общините и населените места в областта, за да се запознаят хората, които искат да отглеждат за лични нужди свине или в малки фамилни ферми. Това обаче на територията на област Добрич може да стане най-рано след 1 септември т.г., ако няма промяна в епизоотичната обстановка" - каза директорът на ОДБХ.
     Преди да закрие заседание с изчерпване на дневния му ред, Ж. Желязков насрочи следващото заседание за 18 февруари 2020 г. от 10:00 ч.
 
     Приложение:
    Информационна листовка - лице и гръб, с изисквания за свиневъдни стопанства