ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

17.07.2019
Областният управител и заместниците му участваха в открития ден на „Шабла – 2019“

Областният управител Красимир Кирилов и заместник областните управители Живко Желязков и Красимир Николов бяха гости в рамките на открития ден на провеждащото се на зенитен полигон Шабла учение на ВВС. Учението е съвместно с участие на военни от Българската армия, от Р Сърбия и Съединените американски щати. Гости на открития ден днес бяха министър-председателят Бойко Борисов, който прие строя. Заедно с него стрелбите наблюдаваха министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, министърът на отбраната на Р Сърбия Александър Вулин и заместник-посланикът на САЩ у нас Джъстин Фрийдман.

Малко преди края на демонстрацията премиерът Борисов сподели своите впечатления, като даде висока оценка на подготовката на българските военнослужещи. „Тези съвместни учения – в Ново село, тук, показват колко те са важни за дипломацията и външната политика на Балканите“ – заяви Б. Борисов и добави: - „Изводите за всички нас от стрелбата са, че трябва да живеем в мир, а не във война“. Той изрази благодарност към президента на Р Събрия за присъствието на сръбския военен министър на учението. Министър-председателят изтъкна, че всички ръководители на страните на Балканския полуостров са осъзнали, че най-важното е да се запази мира в региона, хората да имат добри доходи и да се вдига брутният вътрешен продукт на всяка държава и добави с усмивка, че всички военни са добре дошли на Черно море, но само на учение в Шабла.

Заместник-посланикът на САЩ у нас Джъстин Фрийдман също изрази своето добро впечатление от съвместното тактическо учение, в което участват над 1000 български и други военнослужещи. „Днес видяхме, че сме по-силни, когато сме заедно“ – бе категоричен американският дипломат.

Задоволство от подготовката на армията изрази и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и добави, че изпитва задоволство и от факта, че се вижда по време на тактическото учение за какво правителството е дало пари, визирайки ремонта на хеликоптерите МИ-24 , самолетите СУ-25.

„Малко са тези, които знаят какво е война, както това знае Сърбия. Затова ние толкова много ценим мира“ – бе категоричен министърът на отбраната на Р Сърбия Александър Вулин. Той добави, че сръбският президент е държавник, който искрено се бори за мир и стабилност на Балканите и затова да има добросъседство със България и всички страни. „За нас е важно нашата войска да е добре обучена, но винаги да се чува само мира. Доволен съм от показаните стрелби и от пилотите на Миг-29“ – добави военният министър на западната ни съседка.