ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

27.10.2018
БАБХ констатира втори случай на Африканска чума при диво прасе край Кайнарджа

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира втори случай на Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, обл. Силистра, информираха от пресцентъра на агенцията. Дивото прасе с необичайно поведение бе открито и отстреляно на 24 октомври 2018 г. в близост до граничното съоръжение с Румъния. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагането на всички мерки още при констатирания първи случай в същия район, в съответствие с действащото законодателство.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация  свине в страната. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени  най-вече към дивата популация.

БАБХ апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места. 

Припомняме, че вчера - 26.10.2018 г., се проведе заседание на Областната епизоотична комисия, която реши да се свикат и проведат заседания на общинските епизоотични комисии в цялата област. Решено бе и да стартира второ преброяване на животните в задните дворове в областта. За пореден път Областна епизоотична комисия апелира към стопаните, отглеждащи прасета в задни дворове за лична консумация, да предприемат мерки и ги приберат за лична консумация. Всички  обекти, отглеждащи прасета трябва да спазват стриктно мерките за биосигурност. 

Всичко за заболяването Африканска чума по свинете, развитието на заболяването, мерките за предотвратяване разпространението и ликвидиране на болестта може да намерите на сайта на БАБХ тук: https://bit.ly/2qd0JBn