ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

27.07.2018
Областният управител взе участие в дискусия за определяне на СПА маршрутите на България
Областният управител Красимир Кирилов участват в третата от поредицата дискусии, организирани от Министерството на туризма със съдействието на в. „Труд", провела се днес - 27.07.2018 г., във Варна. Темата на форума, в който участваха представители на туристическия бранш от областите Добрич, Варна и Бургас, кмета на Варна Иван Портних и областният управител на област Варна Стоян Пасев, бе разработване, налагане и промотиране на България като СПА и балнеодестинация.
Модератор на дискусията бе министърът на туризма Николина Ангелкова, която съобщи, че към момента се отчита ръст на туристите с 15 % повече спрямо същия период на миналата година в страната. Министър Ангелкова отбеляза, че стремежът е България да стане целогодишна дестинация, като отбеляза, че богатството на минерални извори и природни дадености могат да допринесат именно за издигането имиджа на българския туристически продукт. Н. Ангелкова заяви, че СПА маршрутите са разделени в 7 географски области - Тракия, Средногорие, Родопи, Черноморие, Югозапад, Стара планина и София.
В област Черноморие пред присъстващите представители на туристическия бранш специалисти от Министерство на туризма представиха проект, в който са включени общо 15 населени места и курорта, част от които от област Добрич - Шабла, „Русалка", Балчик, Балчишка тузла, Албена, Кранево, „Златни пясъци", „Ривиера", „Св. Св. Константин и Елена", Варна, СОК „Камчия", Поморие, Бургас и Бургаски минерални бани. В хода на дискусията се коментира съчетаването на културно-историческия туризъм в региона с природните дадености за развитие на СПА и балнеотуризъм. Обект на дискусията бе наименованието на дестинацията. Амбицията на Министерството на туризма е маршрутите да бъдат обозначени и тяхното промотиране на вътрешните и международни пазари да стартира още през 2019 година.