ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

04.05.2018
Работно заседание се проведе за обсъждане на проекта на областна здравна карта
Днес, 04 май 2018 г., комисия с председател Областният управител Красимир Кирилов проведе работно заседание по повод корекциите, наложени по проектното предложение на областната здравна карта.
Припомняме, че съгласно изискванията на закона в срок, след проведени заседания, съгласно методическите указания на Министерството на здравеопазването д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ и екипът й, разработиха проект на областна здравна карта, който бе изпратен за одобрение в МЗ. След обобщаване на подадените проекти от цялата страна, здравното министерство информира за нанесени корекции в документа. Възражения и предложения по направените промени могат да бъдат внасяни в срок до 23 май 2018 г. В тази връзка се свика и проведе работно заседание на комисията, на което заместник-директорът на РЗИ Добрич д-р Николинка Минчева представи пред представителите на медицинските съсловия, общините и РЗОК нанесените промени, които бяха обсъдени от специалистите.
След обстойно преглеждане единодушно се стигна до решение в указания срок да се внесе възражение и да се настоява да се запази броят на практики на общопрактикуващите лекари в областта и да не се налага закриване на 6 бройки. В доболничната помощ ще се настоява да бъде са с двама повече уролозите, от предвиденото в проекта, както и да се завиши с една бройка и онкологичната специалност в доболничната помощ от предвижданото. Област Добрич ще предложи да се променят функционалните нива на хирургичните отделения в здравните заведения в областта и ще предложи да бъде намален броят на денталните практики. Идната седмица предложенията и мотивираните възражения на Комисията ще бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването, като целта е да се гарантира достъп до медицинска помощ на хората.