ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

06.03.2018
Проведе се заседание на Областна епизоотична комисия
Днес, 06.03.2018 г. Областният управител Красимир Кирилов свика заседание на Областната епизоотична комисия, съгласно заповед РД-11-406/02.03.2018 г. на изпълнителния директор на БАБХ, с която са набелязани мерки и действия за ликвидиране на огнище на грип тип инфлуенца в животновъден обект на територията на град Генерал Тошево. Заседанието бе председателствано от Областния управител, който отбеляза, че за възникналото огнище на зараза Областна администрация е уведомена чрез писмо, отправено от д-р Анелия Андонова - директор на ОДБХ Добрич на 06.03.2018 г. относно обявяването на първично огнище на инфлуенца.
Секретарят на комисията д-р Анелия Андонова докладва хронологията, като информира, че първите съмнения за поява на болестта са били още на 26 февруари 2018 г., когато са взети и проби от животни във фермата за кокошки носачки. Д-р Андонова съобщи, че резултатите, са пристигнали на 28 февруари 2018 г. Те са били положителни, като констатираният вирус е H5N8, както и във фермата за пекински патици в Стефаново и добави, че още от 01.03.2018 г. ОДБХ е предприела мерки по ограничаване на заразата. Тя съобщи, че във фермата има общо 139 хиляди кокошки носачки и общо 60 т яйца. „Заповедта от директора на БАБХ пристигна на 02.03.2018 г. Към днешна дата вече половината от кокошките са ликвидирани чрез подвижен инсенератор. Считаме, че до края на седмицата ще бъдат унищожени всички птици и яйцата" - каза д-р Андонова и добави, че . Д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ поиска списък на работещите в птицефермата и служителите на ОДБХ, които работят по ликвидиране на огнището, за да бъдат уведомени личните им лекари, като отбеляза, че РЗИ не е била информирана своевремнно.
Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров също поиска по-добра координация и информира, че една днес в общината е пристигнало уведомително писмо.
Във връзка с констатираното огнище са предприети всички необходими мерки. Определена е 3-километрова зона, в която попада град Генерал Тошево и 10-километрова, в която влизат 10 села от територията на общината. От полицията е поискано съдействие, тъй като в ограничителните зони е забранено превозването и търговията с птици.