ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

09.08.2017
Областният управител гостува на родолюбеца краевед Иван Жечев
Областният управител Красимир Кирилов днес, 09.08.2017 г., бе гост на родолюбеца краевед Иван Жечев. Поводът за отправената покана към Кирилов и другите гости - заместник-кметът от община Добричка Иван Иванов, председателят на областното ръководство на Съюза на офицерите от запаса и резерва Кольо Димитров, представители на община Добричка, бе откриване на паметна плоча на Костадин Жечев - дядо на Иван Жечев. В семейната къща, превърната в музей, съхранил родовата памет на фамилията и българския дух в Тянево, се бе събрала част от голямата фамилия на Иван Жечев. С няколко думи той запозна присъстващите с нелеката съдба на своя дядо - Костадин Жечев, който е един от стотиците добруджанци, изселени в Молдова. Костадин Жечев не се връща вкъщи. Съпругата му остава сама със седем деца, като последните му думи са били заръка към жена му - добре да се грижи за децата, разказа Иван Жечев.
Областният управител Красимир Кирилов, заедно с Иван Жечев, зам.-кметът Иван Иванов и Кольо Димитров прерязаха лентата на паметната плоча, след което присъстващите положиха цветя.
Гостите разгледаха и уникалния музей на домакина. Иван Жечев връчи постер с обръщение, в което казва: „Дами и господа, скъпи съселяни, добруджанци, българи! Не всичко е пари! Дайте частица обич като българи, радетели на българщината! Събирайте се на землячески и родови срещи, опознайте се и така ще се обикнете като род, като българи.
По този извървян път ще пребъде хубавата, китна България!".