ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

14.07.2017
Започна тактическото учение „Шабла 2017“
Областният управител Красимир Кирилов ще бъде гост и ще наблюдава тактическото учение „Шабла 2017" в рамките на организирания Медиен ден с присъствие на високопоставени гости и наблюдатели.
От Министерството на отбраната съобщават, че в учението, което започна днес, на 14 юли, вземат участие над 1100 военнослужещи от четири държави. Основна цел на тактическото учение с бойни стрелби е усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница. ТУБС „Шабла 2017" и свързаното с него международно учение „Tobruq Legacy" се провеждат в рамките на многонационалното учение с висока видимост „Saber Guardian 2017".
В рамките на пет дни, до 18 юли, ще продължат тактическите учения с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили (ВМС), и стрелба с ракетни комплекси от Сухопътните войски с международно участие. На зенитния полигон на ВВС „Шабла" Военновъздушните сили, съвместно със Сухопътни войски и Военноморските сили, ще усъвършенстват подготовката на своите формирования за противовъздушна отбрана. Ще се водят интензивни стрелби с различни типове ракетни комплекси в широк височинно-скоростен диапазон по разнообразни въздушни цели, информират от Министерството на отбраната.
Във връзка с провеждането на бойни стрелби в периода от 8.00 ч. на 14 юли до 19.00 ч. на 18 юли се активират временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море - между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица.