ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

29.12.2016
Областният управител пожела успешна реализация на проекта за воден цикъл на Добрич
Областният управител Детелина Николова бе гост на церемонията по подписването на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Околна среда 2014-2020" за реализацията на проекта за воден цикъл на Добрич, който бе подписан от министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева и кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов в присъствието на премиера в оставка Бойко Борисов.
Областният управител сподели радостта си от подписването на договора и благодари на премиера Бойко Борисов, на министър Ивелина Василева и на екипа на ОП „Околна среда", както и на всички, положили усилия проектът да стане реалност. Детелина Николова пожела успешна реализация.
След подписването на документа премиерът Борисов благодари на Европейската комисия и припомни огромните усилия, полагани толкова години, за да се случи този проект. Добрич е рекордьор в България по разхищаване на вода, подчерта премиерът Борисов, като добави, че до гражданите достигат едва 17 % от водата, защото водопреносната мрежа е от 50-те години. „Обещах да реализираме този проект на Детелина Николова, кметът идва многократно" - каза още Борисов и изтъкна, че реализирането на водния цикъл ще има и ефект върху здравето на хората. „Съветвам кмета добре да подготви хората и да обясни и те ще бъдат търпеливи. В края на годината в Добрич идват над 86 милиона лева от бюджета на държавата, което е добър завършек на годината" - подчерта премиерът.
Министър Василева припомни накратко дългата история на проекта за воден цикъл, като сподели, че в одобреният са включени три компонента, които ще намалят загубите на вода, възлизащи на около 86 на сто. Ще бъдат подменени азбесто-циментовите водопроводни тръби, ще се рехабилитира част от канализацията на града, ще се обновят главният колектор и пречиствателната станция, в която ще има и биопречистване на отпадните води с отделяне на азота и фосфора, което ще доведе до повишаване на качеството на живот на хората, съвременна базисна инфраструктура, която е предпоставка за привличане на инвеститори. Министър Василева благодари на премиера Бойко Борисов и Министерски съвет за подкрепата, на Областния управител Детелина Николова и екипа й, подчертавайки, че дълги години Д. Николова се е борила за този проект, за подкрепата й като Областен управител и председател на Асоциацията по ВиК, както и на кмета Йордан Йорданов и екипа и пожела успешна реализация.
Общата стойност на проекта за воден цикъл на Добрич е 114.9 млн. лв., от които 86.2 млн. лв. е безвъзмездна финансова помощ, каза министър Василева и допълни, че съфинансирането от страна на Община град Добрич е в размер на 9.6 млн. лв., а ДДС по проекта ще бъде възстановено на Общината.