ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

19.12.2016
Статута и функциите на Областния управител представи пред зрелостници от ЕГ "Г. Милев" Детелина Николова
Днес, 19 декември 2016 г., Областният управител Детелина Николова представи пред дванадесетокласници от Езикова гимназия „Гео Милев" в Добрич статута и функциите на областния управител и областна администрация. Учениците посетиха Областна администрация, водени от своята преподавателка Цветана Чонкова, която сподели, че това е част от гражданското образование на тийнейджърите, което е обект на предмета „Свят и личност".
Пред учениците Областният управител разказа накратко откога датира статутът на областния управител. Зрелостниците научиха като любопитна подробност, че в българската правна система корените на статута на областен управител датират още от периода на XVIII - XIX век по време на османското присъствие по българските земи. В резултат на икономическите, социални и политически реформи и под натиска на външни сили османското правителство е принудено да признае определени политически правомощия на църковните български общини.
След Освобождението статутът на областния управител е утвърден с първата българска Конституция - т. нар. Търновска, разказа Д. Николова и представи накратко развитието на институцията във времето до наши дни.
Учениците се запознаха подробно с отговорностите и задълженията на Областния управител днес, неговите правомощия, както и с устройството на Областна администрация и функциите й.