ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

10.11.2016
Министър Николина Ангелкова се срещна с туристическия бранш от област Добрич
Днес, 10.11.2016 г., Областният управител Детелина Николова бе домакин на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представителите на туристическия бранш и местните власти. Срещата се проведе в зала „Европа". Областният управител Детелина Николова приветства г-жа Ангелкова, като от свое име и от името на бизнеса и местните власти изрази удовлетвореност от интереса към проблемите на бранша и търсенето в рамките на такива работни срещи на съвместни решения, за да се развива отрасъла.
„За нас, като Черноморска област, осъществяването на последователна и целенасочена туристическа политика, е нещо много важно с оглед перспективите за развитие на този отрасъл и уникалните природни ресурси на област Добрич. Още със създаването на самостоятелно Министерство, българското правителство ясно заяви приоритетната роля и стратегическо значение на туризма като основен фактор за икономическото възстановяване на страната. Един акт, който държавната и местна власт, както и хората от бранша, горещо приветстваха", каза Областният управител и добави, че поредното гостуване на министър Ангелкова в нашия град е прекрасна възможност за директен и градивен диалог.
Пред присъстващите в залата министър Ангелкова представи отчет за лято 2016 г. и отбеляза, че само за първите осем месеца на годината приходите от туризъм в страната са с 15 на сто повече, спрямо същия период на миналата година. „Ръстът на туристи в Добричка област за първото деветмесечие на годината е 13.2 на сто", каза Ангелкова. Тя благодари за активната работа в работните групи на Областния управител и представителите на бранша, като заяви, че с тяхна помощ се създава устойчивост за развитие на отрасъла, който е и национален приоритет.
Министър Ангелкова очерта и новите моменти, които ще бъдат факт от 2017 г. - нови и по-справедливи правила за концесиониране на плажни ивици, въвеждане на система в хотелите за борба със сивата икономика. Тя обърна внимание, че предстои отново да се отвори Наредбата за категоризация на обекти за обсъждане с бранша, за да се сведе до минимум административната тежест.
В хода на дискусията Областният управител заяви, че държавата в лицето на правителството е обърнато към развитие на туристическия потенциал на областта. „За да е привлекателен нашият регион, е важна инфраструктурата. Вече е пред финализиране процедурата за избор на изпълнител за пълна рехабилитация на 29 км от пътя Варна - Кардам по ОП „Региони в растеж", както и участък от пътя Балчик-Шабла. Провели сме разговори за следващата година Агенция „Пътна инфраструктура" да заложи възстановяване на пътя Добрич-Албена, който ще позволи да бъдат избегнати завоите. Заложен е и ремонт на път III-901 на територията на община Шабла", каза Д. Николова.
Не на последно място Областният управител отбеляза, че правителството предостави на общини в областта пътища и терени, които чрез публично-частно партньорство да повишат туристическия потенциал на региона.
Изпълнителният директор на „Албена" АД Красимир Станев благодари на Областния управител Детелина Николова за усилията, които полага за развитие на туризма в региона и изрази възхищение и от свършената за кратко време работа от страна на Министерството на туризма в лицето на министър Ангелкова и екипът й. Той отправи препоръка и поиска от депутатите, присъствали на срещата, да се вмени на общините чрез нормативна уредба повече съпричастност и да се увеличи бюджета на Министерството на туризма, за да няма разминаване между усилията на централно ниво и изпълнението по места.