ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

07.09.2016
С военен ритуал на военнослужещи от Военноморските сили в Добрич бе почетена паметта на загиналите в битката за града на 5-7 септември 1916 г.
     С военен ритуал на военнослужещи от Военноморските сили в Добрич бе почетена паметта на загиналите в битката за града на 5-7 септември 1916 година. На възпоменанието по повод 100-годишнината от Добричката епопея във Военното гробище-музей Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва. Негово Високопреосвещенство каза, че и днес по света се водят военни действия и на такова място на покоя трябва да се помни, че войната е велико зло.
     Битката за Добрич е едно от най-големите сражения за освобождението на Добруджа по време на Първата световна война. В мемориалния комплекс са положени тленните останки на близо 3500 воини от тринайсет националности и шест вероизповедания, воювали в шест национални армии.
     На обелиска във военното гробище-музей бяха положени венци от името на премиера Бойко Борисов, на министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов. Кметът на Добрич, народни представители, почетни граждани, ветерани и гости също отдадоха почит пред паметта на загиналите.