УВЕДОМЛЕНИЕ за инвестиционно предложение по чл. 4 от Наредбата за ОВОС

УВЕДОМЛЕНИЕ

за инвестиционно предложение по чл. 4 от Наредбата за ОВОС

 

    На основание чл. 4, ал. 2 от Наредбата за ОВОС, Областна администрация Добрич уведомява, че има инвестиционно предложение (ИП), включващо три взаимно свързани етап - проекта:

Проект 1.      „Почистване коритото на река Батова от км. 0+000 до км. 3+940 за предотвратяване наводнения на к.к. „Албена" и поддържан резерват „Балтата".

Проект 2.      „Проектиране на хидротехническо/ски съоръжение/я за регулиране оводняването на поддържан резерват „Балтата" и за предотвратяване наводнения на к.к. „Албена".

Проект 3.      „Проектиране на хидротехническо съоръжение при заустването на река Краневска в река Батова за предпазване от заливане на резерват „Балтата".

 

1.    Резюме на предложението

Инвестиционното предложение има за цел осъществяването на мероприятия по осигуряване проводимостта на река Батова от км. 0+000 до км. 3+940 и предотвратяване наводнения на к.к. "Албена" и поддържан резерват "Балтата".

В момента речното корито е обрасло с дървета и храсти, затлачено на места - особено при устието. Планът за управление на ПР „Балтата" предвижда „реконструкция на съществуващите хидротехнически съоръжения", които не бяха намерени в района. За това се наложи проектиране на нови хидротехнически съоръжения за оводняване на ПР „Балтата". Нормално оводняване на резервата и ненаводняване на к.к. Албена ще се получи, като бъде проведена по обходно трасе високата вълна.

Разглежданият воден обект се явява конфликтна точка поради липса на поддръжка, непочистване от обраствания и отлагане на наноси по протежение на целият участък предмет на настоящият проект. Проблемът е в безконтролното преливане на водни количества и заблатяване на ниската част от резерват "Балтата" без възможност за оттичането им. При високо ниво на водите се заливат и южната част от к.к. "Албена" с всички отрицателни последици от това, включително и върху сградния фонд и комуникациите.

 

2.    Описание на основните процеси, капацитет, обща използвана площ; необходимост от други свързани с основния предмет спомагателни или поддържащи дейности, в т.ч. ползване на съществуваща или необходимост от изграждане на нова техническа инфраструктура (пътища/улици, газопровод, електропроводи и др.); предвидени изкопни работи, предполагаема дълбочина на изкопите, ползване на взрив:

Проектът предвижда цялостно почистване на кюнето на р. Батова в границите на Балтата от натрупаните наноси, да се отвори (възстанови) малко корито от земен профил с възможност за провеждане на водните количества с обезпеченост до Р = 95 % без излишни разливи. Следва да се изпълни доизграждане на лява дига на река Батова по цялата дължина на почистването. Технологията на изпълнение на лявата дига по целият участък се състои в почистване на трасето по фронта на бермата на река Батова и основата на новата лява дига от обраствания и дървета; почистване на кюнето на реката до проектния профил; почистване основата на дигата с дълбочина минимум 50 см. от растителни отпадъци и тиня; насипване на лява дига по "челен способ" с доставени глинести почви на пластове през 20 см. с уплътняване до 95 % от максималната обемна плътност на почвата. Дигата е с ширина на билото 4,00 м. и откоси 1 : 2; на посочените в ситуацията места се оставят уширения на било дига за разминаване на строителната техника и самосвалите.

Въпросът за оводняването се решава с изграждане в най-горния участък от почистването на коритото на съоръжение за регулиране оводняването на резерват "Балтата". То представлява батерия от 2 тръби, като едната е със савачен затвор за частично регулиране при констатирани високи стойности на оводняването - примерно след продължителни валежи в района на резервата. Проводимостта на тръбите осигурява водни количества с обезпеченост 99% от максималните Q = 3,01 м3/с. Тръбите ще преминават под новата лява дига. Ако такава дига не се изгради, прекомерното заливане на резервата не може да се избегне и съоръжението за регулиране на оводняването ще изгуби смисъла си. Това ще подобри екологичното равновесие, като подпочвените води ще стабилизират колебанията на хоризонта си. Няма да се наруши (намали) ежедневното вкарване на водни маси за поддържане и развитие на екосистемата в резервата.

За възстановяване проводимостта на профила и стабилизиране на речното корито в участъка на събиране на двете реки - Краневска и Батова се предприемат следните проектни решения:

  • Ревизират се земнонасипните диги от двете стани на устието, като двете диги и кюнето с бермите се почистват от обрастване с храсти и дървета;
  • Короната на лявата дига се подравнява и донасипва до проектните коти;
  • Доизгражда се лявата земнонасипна дига по посока към течението по проектните коти;
  • Изпълнява се заскаляване на мокрия откос срещу вливането на река Краневска от км. 0+262,50 до км. 0+438,50 по точките на дигата.

            Ще се ползва съществуващата пътна мрежа в района с т.н. черни пътища. Подходи за строителната техника ще се правят в разлятите и заблатени участъци на реката. Няма да са необходими нови електро- или газо- преносни или разпределителни мрежи. Не е предвидено да се използва взрив и да има взривни работи.

 

3.    Връзка с други съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности в обхвата на въздействие на обекта на инвестиционното предложение, необходимост от издаване на съгласувателни/ разрешителни документи по реда на специален закон; орган по одобряване/ разрешаване на инвестиционното предложение по реда на специален закон:

Трите етапа за взаимосвързани. Едновременното изпълнение на Проект 1 и Проект 2 е задължително, тъй като изпълнението само на едната мярка, обезсмисля задачата. Изпълнението на Проект 3 е необходимо техническо решение за предотвратяване навлизането на водите на река Краневска в резерват Балтата и от там - наводняването на к.к. „Албена".

4.    Местоположение:

Почистване коритото на река Батова от км. 0+000 до км. 3+940 е линеен обект, който засяга имоти в землищата на селата Оброчище и Кранево, община Балчик. На практика трасето започва от хидротехническите съоръжения (по проект 2) и завършва при устието на реката, вливането в Черно море. Засяга основно измененото корито, чрез направена през 80-те години на миналия век, корекция на река Батова.

 

5.    Природни ресурси, предвидени за използване по време на строителството и експлоатацията:

За инвестиционното предложение не се налага ползването на питейни или промишлени водни количества, получени чрез ВиК мрежата или такива от повърхностни и подземни води. Не се налага изграждане на нови водовземни съоръжения.

 

6.    Очаквани общи емисии на вредни вещества във въздуха по замърсители:

По време на експлоатацията - няма да има емисии, които да замърсяват атмосферния въздух.

7.    Отпадъци, които се очаква да се генерират, и предвиждания за тяхното третиране:

Очакваните отпадъци са:

  • Растителни отпадъци - около 25760 куб.м.
  • Строителни отпадъци - 86 куб.м.
  • Изкопни земни маси вкл. тиня - 81630 куб.м.

Отпадъците ще бъдат изнесени на депо, посочено от компетентния орган - община Балчик.

 

8.    Отпадъчни води:

По време на изпълнение и при експлоатация на инвестиционното предложение, няма да се формират и изпускат в природата или в канализация отпадъчни води.

 

9.    Опасни химични вещества, които се очаква да бъдат налични на площадката на предприятието/съоръжението:

При изпълнение на дейностите няма да се използват или да бъдат налични на площадката опасни химични вещества.

 

Заинтересованите лица могат да подават писмени становища, мнения и възражения относно представеното инвестиционно предложение, в едномесечен срок от датата на съобщаването му, в кметствата на с. Кранево и с. Оброчище, в община Балчик - гр. Балчик, в Областна администрация Добрич и в РИОСВ - Варна - гр. Варна, ул. „Ян Палах" № 4.

 

           




Актуално

съобщение

анкета