ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

15.05.2015
Министърът на земеделието и храните откри нова фабрика за преработка на рапани в Каварна

     Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на Каварна Цонко Цонев прерязаха лентата на фабрика за преработка на рапани в морския град. Новото предприятие е изградено с инвестиция от 1 500 000 лв., като проектът на частно дружество ползва финансиране от над 440 000 лева чрез местната инициативна група "Шабла-Каварна-Балчик" по оперативната програма "Рибарство".
     Новата ОП "Морско дело и рибарство" ще разполага с по-голям бюджет - 113 000 000 евро при 188 000 000 лв. за "Рибарство" през миналия програмен период, съобщи Десислава Танева при откриването на обекта. Министърът допълни, че новата програма, в която са записани шест приоритета, до края на юни ще бъде изпратена в Европейската комисия за одобрение. Очаква се в късната есен или до края на годината програмата да бъде одобрена и веднага ще бъдат определени мерките, които ще бъдат отворени.
     Новата фабрика за добив на месо от рапани изнася продукцията си в Япония и република Корея. В новото предприятие се откриват 157 работни места, а дневният капацитет на производството достига 15 т суровина.
     По-рано днес Министърът на земеделието и храните Десислава Танева, Областният управител д-р Маргарита Новоселска и народните представители Румен Иванов и Живко Мартинов присъстваха на тържеството за изпращане на абитуриентите в професионалната земеделска гимназия "К. Тимирязев".