ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

12.02.2015
Зам.-министър Николай Нанков представи Националната програма за енергийна ефективност

     Домакин на информационната среща днес, 12 февруари 2015 г., бе Областният управител д-р Маргарита Новоселска, която с встъпителните си думи припомни, че осъществяването на програмата ще доведе до по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Наред с това, изпълнението на програмата ще позволи разкриването на нови работни места, което означава доходи за хората.

     Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разясни основните изисквания за кандидатстване, както и ползите от програмата. Той обърна внимание, че пряк ефект от санирането за всяко домакинство ще бъде намаляването на енергопотреблението в жилищата и по-ниските сметки за електроенергия, както и увеличаването на експлоатационната годност на сградите чрез тяхното конструктивно укрепване. За първи път в условията на пазарна икономика 100% публичен ресурс се дава за подобряване на частна собственост, заяви зам.-министърът. Николай Нанков отговори на въпроси на присъстващите и поясни, че средствата в размер на 1 млрд. лева ще се дават за многофамилни жилищни сгради с минимум 36 жилища в тях, без значение от броя на входовете за съответния блок.

     Стартира се с 1 милиард, което ще е само началото. В момента тече информационна кампания, чиято цел е да запознае гражданите с детайлите и отделните стъпки, заяви Николай Нанков. В отговор на изразени притеснения, свързани със създаването на сдружения, които да кандидатстват за енергийната помощ, зам.-министърът изтъкна, че те са плод на политически спекулации. „Сдружението се създава само и единствено за целите на проекта и ще съществува до приключване на гаранционните срокове на извършените дейности. Това сдружение не осигурява никаква финансова или вещно-правна тежест за участващите в него", каза още той. По думите му принципът първи по време, първи по право, е най-справедлив, тъй като по този начин средствата ще достигнат до тези, които най-бързо и отговорно са подходили към предоставената им възможност.

     Припомняме, че разяснителната кампания за представяне на Националната програма за саниране на жилища, продължава през следващата седмица в общините на област Добрич с участието на зам. областния управител Ивайло Манушев и екипа на Областния информационен център. Часът за всички срещи е фиксиран в 17:30, за да бъде удобен за работещите граждани. Графикът е следният:
- 16.02.2015 г. - община Каварна;
- 17.02.2015 г. - община Генерал Тошево;
- 18.02.2015 г. - община Балчик;
- 19.02.2015 г. - община Тервел.
За община Добрич датата ще бъде уточнена допълнително.